20 квітня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Політика
  • Борислав Розенблат: на Сосновій діти мають їздити безпечним транспортом, а не йти до школи між могилам

Борислав Розенблат: на Сосновій діти мають їздити безпечним транспортом, а не йти до школи між могилам

  • 10 липня, 2019 9:30
Син-першокласник житомирянки Анни Собецької навчається у школі №7. Жінка каже, що учні, які мешкають на вул. Короленка та Сосновій закріплені за двома навчальними закладами, відповідно до умов, які вступили в дію торік. І якщо у школі №6 для дітей організували автобус для підвозу на заняття, то вшколі №7 діти змушені діставатися самотужки. Батькам мають зранку відвозити малечу,  а після уроків забирати, везти на гуртки, тощо. 
 

«Я не можу відпустити дитину саму, розумієте. Йдем через кладовище, серед могил, там уже стежка, яку знають всі. Але що робити. Виходимо на Малікова і далі кілька зупинок на маршрутці – це 7 гривень за двох. Потім мені повернутися додому – ще 5 гривень. Потім забрати – плюс 7 гривень. Хіба я маю витрачати весь день і всі гроші, щоб дитина безпечно дісталася до школи? Так у багатьох, дехто спеціально будить раніше, щоб вести пішки, а ще ж людям треба на роботу, працюють у різні зміни, - говорить Анна Собецька. – Я особисто скільки звернень написала до міської влади, все це висвітлюю в соцмережі, просимо про допомогу, а реакції жодної. Дуже сподіваємося, що при підтримці Борислава Розенблата нас таки почують».


Народний депутат України днями зустрівся з місцевими мешканцями. Люди поскаржилися йому на проблеми із транспортним сполученням і, важаючи на ситуацію, Борислав Розенблат негайно направив депутатське звернення до Житомирської міськради з вимогою розв’язати нагальне питання, а також провести виїзну нараду, аби сторони дійшли спільного рішення. 
 

«Ми писали звернення, збирали підписи, створювали петиції, ходили особисто до міського голови Сергія Сухомлина і його профільного заступника Дмитра Ткачука, але далі обіцянок справа не  йде. Це ж не сталося вчора чи місяць тому, ми страждаємо вже років 20, а останній рік просто нема сил терпіти, - каже Людмила Венгловська. – Наші вимоги елементарні – дайте нам нормальний транспорт, ми будемо їздити і платити. Ніхто ж не просить безкоштовно, за гроші, але, щоб воно було. Щоб знали, що вийшов на зупинку і поїхав куди треба, а не чекаєш на сонці чи в мороз по хвилин сорок, а то й всі дві години і не знаєш, чи стояти далі, чи йти пішки. Ми йдемо через кладовище на Малікова і платимо у маршрутках №37 та №1, у тролейбусах, а могли б так само платити на своєму маршруті. Складається враження, що скрізь у місті живуть люди, а тут сміття якесь. Богунія з транспортом, на Крошню пустили ще й комунальні автобуси, а нам звідси виїхати нереально».

 


Начальник управління транспорту і зв'язку міської ради Костянтин Підпокровний обурення людей розуміє, адже на сьогоднішній день ситуація із пасажирськими перевезеннями із Соснової та Короленка – найгірша в місті. Ця проблема не розв’язується роками. Перевізники називають маршрут нерентабельним. Попередній відмовився возити людей з березня, у міськраді знайшли тимчасового, але на нього у мешканців дуже багато скарг.
 

«Їздять як хочуть. От сьогодні знали, що тут буде народний депутат, буде керівництво і самі бачите, на маршруті є авто, значить можуть, коли хочуть. Зазвичай зранку в маршрутку вже не влізти, бо вона заповнюється на двох зупинках, а ввечері просто не зупиняється і їде геть, - зауважує Венгловська.  –  Як людям дістатися на роботу чи дітям у школу. В нас частина вчиться в школі на Київській. Постійних графіків нема, маршрутки тісні, автомобілів дуже мало. Ми вже боїмося, що буде  у вересні. Підем перекривати вулицю Перемоги, якщо за ці кілька тижнів нічого не зміниться».


Борислав Розенблат озвучив присутнім на зустрічі варіанти, які наразі можуть запропонувати в міськраді. Зокрема, мова йде про впровадження тимчасового скороченого маршрутку: два комунальні автобуси курсуватимуть по Сосновій і Короленка до ЦУМу.
 

«Ми вислухали людей, поговорили з начальником управління транспорту і зв'язку, а також начальником ТТУ Євгеном Демчиком і наразі будемо працювати над втіленням такого варіанту: два великі, як їх називають зелені, автобуси будуть перевозити людей за цим маршрутом – до центру міста, ринку, зупинок громадського транспорту, де люди, пред’явивши квиток, протягом пів години зможуть безкоштовно пересісти на тролейбус чи трамвай, - пояснює Борислав Розенблат. – Це не вихід, але як тимчасова міра цілком прийнятно. За цей час у міськраді мають знайти перевізника та заключити з ним договір на 5 років. Якщо на маршруті повноцінно працюватимуть 4-5 автомобілів, цього буде достатньо». 


Костянтин Підпокровний поділився, що вже місяць у Житомирі готують нову оптимізовану автобусну мережу і до осені винесуть питання про її  погодження на виконком. Побажання жителів Соснової та Короленка обіцяють врахувати. Можливо, сюди їздитимуть комунальні автобуси як це практикують на маршруті №53 та 53-А.

«У місті потрібно визначити генерального перевізника – ТТУ, тоді подібні проблеми не виникатимуть, бо будуть кошти, буде контроль за графіками і якістю надання послуг, буде єдиний господар – відповідальний за транспортне сполучення. Зараз приватні перевізники забирають найкращі маршрути, сплачують мінімальні податки і набивають свої кишені, а ТТУ перевозить пільгові категорії і змушене чекати субвенції. Приклад – сусідня Вінниця, там це зробили давно і все працює, всі задоволені. ТТУ зможе наймати  для роботи перевізників, кошти будуть акумулюватися на єдиному рахунку  і витрачатися раціонально – на ремонт, оновлення парку, тощо. Зміни будуть помітні. Сподіваюся, що в 2020 році у Житомирі буде єдиний генеральний перевізник. Ще один момент – монетизація пільг, бо навколо цього питання теж дуже багато суперечок», - наголошує народний депутат Борислав Розенблат.











Поділитись

Новини по темі: