19 квітня, 2024
Ми в соцмережах

На Житомирщині відкрили меморіальний знак жертвам геноциду ромів. ФОТО

  • 21 червня, 2019 9:00
В Олевському районі Житомирської області відкрили меморіальний знак жертвам геноциду ромів. Про це повідомляє Олевська об’єднана територіальна громада.

Відкриття відбулося у селі Бацеве, де у 1943 році під час німецької окупації було спалено 32 ромів. Встановлення меморіального комплексу було профінансовано Міністерством закордонних справ Німеччини.
 

«Впродовж останніх років спільно з Берлінським фондом «Загиблим євреям Європи» досліджували тематику загибелі ромів. Геноцид в ті часи здійснювався не за ті якості, які мали люди, а за те, що люди народилися не тієї національності. Досліджувати ромів, які загинули, дуже складно, тому що є тільки дуже короткі архівні згадки про те, що тут 32 особи були спалені. І історія показує: коли зникають останні свідки, якщо не з’являється пам’ятників і видань, ця історія зникає. Сподіваюся ця трагедія ніколи не буде забутою», – прокоментував дослідник проекту, співробітник Українського центру вивчення історії Голокосту Михайло Тяглий


Загиблих вшанували спільною молитвою та квітами, покладеними до меморіального знаку.

Упродовж 18-20 червня такі ж пам’ятні знаки на Житомирщині відкрили в селищах міського типу Іванопіль та Любар і в селах Дівошин та Колодянка.







Поділитись

Новини по темі: