20 квітня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Політика
  • ЗеПідсумки: як пройшов перший місяць президентства Зеленського

ЗеПідсумки: як пройшов перший місяць президентства Зеленського

  • 20 червня, 2019 10:14
20 червня виповнюється рівно місяць відтоді, як Володимир Зеленський офіційно набув повноважень президента України. Головні рішення, слова та події, якими запам’ятався за цей час шостий глава держави, зібрав сайт "Новое Время". 
 

Оголосив дострокові вибори


Зеленський оголосив про розпуск Верховної Ради прямо з її трибуни, у своїй інавгураційній промові 20 травня. Одним зі своїх перших указів він призначив дострокові парламентські вибори на 21 липня.

Цей указ оскаржено в Конституційному суді: 62 народних депутати звернулися до КС з проханням розглянути рішення Зеленського на предмет відповідності Конституції України. КС продовжує розглядати конституційне подання в закритому режимі, рішення по ньому ще не винесене.

Поки ж в Україні триває передвиборча кампанія — вона стартувала 24 травня, наступного дня після публікації президентського указу про розпуск Ради.
 

Першим з українських президентів з’явився в КС


11 червня, у день відкритої частини розгляду президентського указу про дострокові вибори в Конституційному суді, Зеленський особисто відвідав засідання. Він став першим з українських президентів, хто прийшов до КС на резонансне слухання.

У суді глава держави провів не більше 10 хвилин. Він виступив з короткою промовою, у якій заявив про законність свого рішення розпустити Раду. Потім Зеленський залишив залу, щоб «ніхто не говорив, що я тисну на суд».
 

Побував на передовій


Свою першу робочу поїздку на посаді глави держави Зеленський здійснив на передову. Через тиждень після інавгурації президент відвідав район проведення операції Об'єднаних сил у Луганській області. Він побував на позиціях українських військових у Станиці Луганській та Щасті - зокрема в 400 метрах від розташування противника.

Судячи з відео, яке оприлюднила АП, Зеленський оцінив побутові умови в бліндажах та розпитав військових про їхню щоденну службу.
 

У цій поїздці образ Верховного головнокомандувача помітно відрізнявся від іміджу його попередника Петра Порошенка в подібних поїздках. Зеленський хоча і був у бронежилеті, проте віддав перевагу звичайній сорочці, а не камуфляжній формі.
 

Почав кадрові перестановки зі спірного призначення


Серед перших своїх п’яти рішень Зеленський підписав указ про призначення главою Адміністрації президента Андрія Богдана — юриста Ігоря Коломойського, який раніше також працював в уряді Миколи Азарова. Відразу після призначення Богдан призупинив свою адвокатську ліцензію.

Проте це кадрове рішення залишається предметом гострих дискусій. У команді Зеленського його аргументували досвідченістю нового глави АП. У той же час критики призначення та міжнародні спостерігачі вказували на зв’язки Богдана з Коломойським і той факт, що адвокат не має права очолювати АП відповідно до закону про люстрацію.
 

Записав два відеозвернення


Новий глава держави зберіг одну з головних «фішок» своєї виборчої кампанії і періодично публікує особисті відеозвернення.

Першу з таких заяв Зеленського вже в статусі президента було оприлюднено 7 червня. У ній він іронічно «подякував» депутатам восьмого скликання парламенту за те, що вони довели правильність його рішення про дострокові вибори.
 

«Спасибі […], що залишаєтеся собою, продовжуєте прогулювати і кнопкодавити, доводити всі ті гарячі слова, які вам адресують громадяни. Вони всі заслужені», — заявив Зеленський.


У другому президентському відеозверненні він анонсував свої відвідини відкритого засідання КС, на якому розглядали конституційність указу про призначення дострокових виборів.

Глава держави зазначив, що впевнений у своїй правоті щодо розпуску парламенту. За словами Зеленського, його рішення грунтувалося на «величезному запиті українського народу».
 

Обрав Брюссель метою першого закордонного візиту


4−5 червня Зеленський відвідав Брюссель, де задекларував свою підтримку курсу України на інтеграцію в ЄС і НАТО. «Україна в ЄС — смерть імперського проекту Росії», — заявив український президент у столиці Бельгії.

Під час цього візиту президент зустрівся з президентом Європейської Ради Дональдом Туском, президентом Єврокомісії Жаном-Клодом Юнкером, генсеком НАТО Йенсом Столтенбергом, лідером Польщі Анджеєм Дудою.
 

Зустрівся з Еммануелем Макроном і Ангелою Меркель


Володимир Зеленський також встиг відвідати з візитом двох найвпливовіших лідерів країн ЄС. 17−18 червня він зустрівся з президентом Франції Еммануелем Макроном і канцлером Німеччини Ангелою Меркель.

З Макроном Зеленський обговорив можливість відновлення перемовин у Нормандському форматі, питання про членство РФ у Раді Європи та антиросійські санкції.

З Меркель український президент говорив на аналогічні теми, а також обговорив ситуацію на Донбасі, Північний потік-2 і необхідність збереження транзиту російського газу через Україну.




Позначив «червоні лінії» щодо конфлікту на Донбасі


За перші тижні після своєї інавгурації Зеленський озвучив кілька принципових позицій щодо російської агресії в Україні. Більшість заяв президент зробив під час своїх дебютних зарубіжних візитів. Ось головні з них:
 
  • «Ми не починали цю війну».
  • «Донбас і Крим — це Україна».
  • «Росія повинна виконати рішення Міжнародного трибуналу і повернути 24 українських моряка».
  • «Ми не готові до переговорів з сепаратистами. Ми готові до Мінського формату» […] «Україна готова до переговорів з Росією і дотримання Мінських домовленостей».
  • «Єдиний шлях досягнення миру — санкційний і дипломатичний тиск на Росію».
  • «Збройна агресія Росії залишається головним викликом євроатлантичній безпеці».
 

Вперше потрапив у міжнародний конфуз


Зустрічаючись в Берліні з канцлером Німеччини Ангелою Меркель, український президент потрапив у незручну ситуацію.

Коли лідери двох країн слухали національні гімни під відкритим небом на 30-градусній спеці, 64-річній Меркель стало зле. Відеокамери зафіксували, як канцлер Німеччини почала сильно тремтіти, з чим не могла впоратися. Зеленський, який стояв за півметра від Меркель, вирішив зберігати відстороненість і не спробував їй допомогти.
 


Пізніше Меркель списала нездужання на зневоднення і заявила, що три склянки води повернули їй гарне самопочуття. А президент України прокоментував інцидент та свою неучасть у ньому напівжартома. 

«Я стояв поруч, і повірте мені, канцлер була в безпеці», — заявив Зеленський.
 

Відзначився сексистською заявою


Під час офіційного візиту до Франції Зеленський, виступаючи в паризькому кампусі стартапів Station F, назвав українських жінок одним з «брендів» країни.
 

«Завжди було уявлення в усьому світі, що Україна, це, в першу чергу, сільське господарство, це шахти, це металурги. А туристи казали, що в Україні дуже красиво, дуже смачно і дуже вродливі люди, особливо жінки. Так, все це є, і воно залишається нашим брендом», — заявив президент.


У відповідь багато публічних людей в Україні звинуватили Зеленського в сексизмі, а українки запустили в соцмережах флешмоб про свої досягнення з хештегами #я_тобі_не_бренд, #янебренд, #янетуристичнийбренд.
 

Показав свій кабінет в АП та анонсував переїзд з Банкової


Команді нового президента поки не вдалося змінити офіс та виїхати з Адміністрації глави держави на вулиці Банковій. Однак під кінець першого місяця свого президентства Володимир Зеленський підтвердив, що в АП не відмовилися від цієї ідеї і анонсував офіційну презентацію планів такого переїзду.

Президент також влаштував журналістам міні-екскурсію своїм президентським кабінетом у будівлі АП на Банковій.
 
 

Викупався у фонтані та дав інтерв'ю у спортзалі


Зеленський залишається вірним своєму іміджу найбільш неформального президента з усіх лідерів незалежної України.

Під час свого візиту до Бельгії глава держави дав інтерв'ю Радіо Свобода прямо в брюссельському спортивному залі: розмовляючи, Зеленський та журналіст крутили педалі велотренажера. Цю бесіду в прямому ефірі показав телеканал 1+1.

А під час відвідин Маріуполя 15 червня Зеленський пробіг крізь місцевий фонтан, давши соцмережам черговий привід для обговорення.
 
Поділитись

Новини по темі: