19 квітня, 2024
Ми в соцмережах

На півночі Житомирщини зберегли давній медовий промисел - бортництво. ВІДЕО

  • 19 червня, 2019 9:50
Поліський природний заповідник на півночі Житомирщини є центром бортьового бджільництва. Бортництво, або бортьове бджільництво - це прадавній спосіб бджільництва, коли бджоли утримуються у дуплах або довбаних колодах, прикріплених до дерев.

На території заповідника та навколо нього зосереджено майже 1800 бортей — це понад 70 відсотків усіх бортей на Поліссі. Саме тут вирішено реалізовувати міжнародний проект з підтримки та поширення бортництва в нові регіони.

Як повідомляє Голос України, у заповіднику відбуватиметься апробація у природних умовах нової конструкції борті взамін традиційної колоди. Річ у тім, що традиційне бортництво орієнтоване на колоди завдовжки 1,3-1,4 метра та від 50 см в діаметрі. Нині така деревина дорога. Отож вирішено було спробувати виготовити борті з дощок.

У бортників чимало секретів, які передають із покоління в покоління. Адже непросто перетворити колоду на борть. Треба, щоб бджолам там було комфортно, щоб непроханий гість не міг туди забратися. А водночас бортник повинен мати доступ усередину, щоб і генеральне прибирання влаштувати, і мед дістати. Є спеціальні пристосування і способи, призначені для того, щоб підняти борть на дерево й закріпити там.
 

Поціновувачі цілющого продукту добре розуміються на перевагах меду саме з борті. Можна сказати, що бджоли з вулика працюють на кількість, а дикі з борті — на якість.


Одна родина бджіл із борті за сезон приносить 5—7 кг меду, а з вулика — 30—45 кг. Відтак і ціну має відповідну: в околицях Селезівки один літр дикого меду коштує від 250 гривень, — такі цифри наведено в повідомленні прес-служби облуправління лісового та мисливського господарства.

Щороку певна кількість сімей гине. Виживають найбільш стійкі до хвороб, найпристосованіші до особливостей місцевих медозборів, найбільш витривалі сім’ї. Тому бортні бджоли — цінний матеріал для селекції.  Бортьові бджоли є необхідним елементом лісових екосистем, вони відіграють велику роль у житті лісу, запилюючи рослини.

Нині в Селезівці, де розташована центральна садиба заповідника, та в селах Сирниця і Кованка бортництвом займаються багато жителів. У середньому бортник має 20—30 колод, придатних для утримання бджіл, з яких насправді лише 5—15 зайняті бджолиними сім’ями.

Дикі медоносні бджоли збереглися до наших часів лише завдяки зусиллям бортників. У наш час великі дуплисті дерева, придатні для заселення ними, у поліських лісах майже відсутні.
 

Сюжет Ukraїner про бортництво на Поліссі

Поділитись

Новини по темі: