29 березня, 2024
Ми в соцмережах

Рада ухвалила закон про імпічмент президента України

  • 6 червня, 2019 17:40
У четвер, 6 червня, Верховна Рада ухвалила законопроект про тимчасові слідчі комісії і тимчасові спеціальні комісії з нормами про імпічмент президента України.

За проект закону №1098 "Про тимчасові слідчі комісії і тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради України" у другому читанні та в цілому проголосували 279 народних депутатів, інформує "Обозреватель".

Голова ВР Андрій Парубій заявив, що це один із фундаментальних законів, який посилить парламентський контроль і врегулює питання створення ТСК. Після результативного голосування спікер привітав депутатів із ухваленням "історичного закону".

Закон визначає, що спеціальна тимчасова слідча комісія ВР - це колегіальний тимчасовий орган Ради, який утворюється у складі народних депутатів, спеціального прокурора і спеціальних слідчих, завданням якого є проведення розслідування обставин вчинення президентом України державної зради або іншого злочину.

Так, підставою для ініціювання імпічменту та утворення спеціальної слідчої комісії є подання, підписане більшістю народних депутатів від конституційного складу парламенту, підписи яких не відкликаються.

Спеціальна слідча комісія має право:
 
  • заслуховувати президента України та захисника (захисників) його прав;
  • витребовувати необхідні документи, матеріали та інші відомості, що стосуються розслідування, у держорганів, органів місцевого самоврядування, їх посадових, службових осіб, керівників (посадових осіб, що виконують їх обов'язки) підприємств, установ і організацій, громадських об’єднань, засобів масової інформації та окремих громадян;
  • у разі потреби призначати експертизи та залучати фахівців для дослідження і оцінки доказів, визначати по два або більше представники СТСК і доручати їм бути присутніми під час проведення зазначених експертиз і досліджень та встановлення їх результатів;
  • запрошувати і заслуховувати громадян України (крім суддів та суддів Конституційного суду України), які можуть повідомити про обставини щодо вчинення главою держави держзради чи іншого злочину.

Також у документі визначаються повноваження спеціального прокурора і спеціальних слідчих, а також вимоги до їх кандидатур.

За цей законопроект проголосували 93 нардепи з фракції "Блок Петра Порошенка", проти – 0, утрималися – 1; "Народний фронт" – 67, проти – 0; "Опозиційний блок" – 26, проти – 0; "Самопоміч" – 26, проти – 0; "Відродження" – 9, проти – 0, Радикальна партія – 14, проти – 0; "Батьківщина" – 17, проти – 0, "Воля народу" – 1, проти – 0; позафракційні – 39, проти – 0, утрималися – 1.

Законопроект №1098 зареєстрували в парламенті в листопаді 2014 року. У першому читанні депутати ухвалили його 25 квітня 2019 року. Під час підготовки до другого читання профільний комітет отримав понад 1600 поправок до документа, більшість із яких депутати згодом відкликали.

Поділитись

Новини по темі: