19 квітня, 2024
Ми в соцмережах

Зв'язок п'ятого покоління: коли 5G може з'явитися в Україні

  • 24 травня, 2019 18:04
Швидше 4G і охоплює більшу площу. Зв'язок п'ятого покоління повинен запрацювати в Україні вже наступного 2020 року. Це один з останніх указів Петра Порошенка на посаді президента.

"Розуміючи, що зв'язок п'ятого покоління 2020 року запрацює в більшості країн Євросоюзу, ми не збираємося відставати. Сьогодні хочу підписати указ, в якому чітко визначені графіки і який дозволить нам запустити зв'язок п'ятого покоління 2020 року", – сказав Порошенко.

Але оператори зізнаються, що ще не до кінця освоїли 3G і 4G. В Україні досі немає суцільного покриття мобільним інтернетом 3G, не кажучи вже про 4G. Що змінить 5G для українців і чи з'явиться зв'язок п'ятого покоління вже наступного року, пише сайт "Сьогодні".
 

Навіщо потрібен 5G і де він працює


Всі раді швидкості. Якщо швидкість 4G становить близько 20 Мбіт/с, і її досить для завантаження HD-фільму за 30 хвилин, то 5G перевершить його на кілька порядків: від 500 до 1500 Мбіт/с – цього вистачить, щоб завантажити той же фільм за 25 секунд. П'яте покоління зв'язку швидше і покриває більшу територію, ніж попередні технології. 5G дасть прорив у розвитку безпілотних автомобілів, віртуальної реальності, інтернеті речей.

Ще стільникова вишка 5G може обробляти в сто разів більше пристроїв, ніж 4G. Це означає, що перевантажені базові станції повинні піти в минуле – принаймні, доти, доки розвиток "інтернету речей" не означатиме, що до інтернету підключений не тільки ваш телефон, але і ваші меблі, побутова техніка і одяг.

У квітні 2019 року Південна Корея стала першою державою в світі, де 5G запрацював по всій країні. Цього року мобільний зв'язок п'ятого покоління також з'явився в двох містах США – в Чикаго і Міннеаполісі. Британські оператори теж планують ввести обмежені послуги 5G 2019 року.

А 2020 року покриття 5G повинні отримати 35 міст в Європі. Серед них Амстердам, Барселона, Барі, Берлін, Брістоль, Гент, Л'Аквіла, Ліон, Лондон, Мадрид, Малага, Марсель, Матера, Мілан, Оулу, Париж, Патрас, Прато, Стокгольм, Таллінн, Турин і Еспоо.

Однак 5G ще довго не замінить 4G. Мине кілька років, перш ніж охоплення 5G буде достатнім, щоб не перемикатися на 4G або 3G більшу частину часу.
 

Не для широких мас


Насправді, 5G – не для скачування фільмів. Це технологія розрахована для промислового сектора і для технологічних проектів в різних галузях. Вона може використовуватися в медицині, агросфері, транспорті. Наприклад, зі зв'язком п'ятого покоління можна буде проводити віддалені операції. Хірург зможе провести операцію пацієнтові з України, перебуваючи в Німеччині.

Точно так само аграрії зможуть дистанційно керувати сільгосптехнікою і за допомогою датчиків стежити за станом ґрунту і урожаєм. Автоматизовані системи самі визначатимуть, коли полити або удобрити ґрунт. Для цього потрібен постійний доступ до швидкісного інтернету.
 

"5G – впроваджуватиметься там, де є готовність ринку, де буде запит від держави, промисловості, сільського господарства. Тому про масове використання 5G в Україні говорити передчасно. Але цього року ми все ж плануємо зробити перші технологічні тести. Так, в квітні ми запустили першу в Україні ділянку "розумної дороги" на мережі 4G (в рамках проекту на трасі встановлять камери відеоспостереження, метеостанції, які фіксуватимуть погоду, а вся інформація передаватиметься за допомогою відеострімів до Data-центру, де формуватиметься аналітика всього, що відбувається на шосе. – Ред.), а в другому півріччі плануємо протестувати її роботу на швидкостях 5G", – говорить Вікторія Рубан, PR-директор Vodafone Ukraine.


Для впровадження зв'язку п'ятого покоління треба вирішити питання з частотами. Для 5G потрібні діапазони 700 МГц і 3,4 – 3,8ГГц. Сьогодні вони використовуються для 2G або в спецвикористанні. Щоб розвивати на них 5G, операторам треба повернути частоти державі і заново викупити. Або ж держава може дозволити використовувати операторам свої частоти для розвитку зв'язку п'ятого покоління. Для цього парламент повинен прийняти закон про технологічну нейтральність.
 

"Ліцензії на впровадження мобільного зв'язку стандарту 5G повинні бути надані мобільним оператором безкоштовно. А головні зусилля держави мають бути спрямовані на розвиток економіки країни і зростання бізнесу, який і виступатиме головним замовником і користувачем 5G. Тоді це може стати по-справжньому загальним партнерським проектом держави і операторів, які, в свою чергу, інвестуватимуть в розвиток мережі", – вважають в Lifecell.


Перед тим, як запускати технології 5G в Україні, потрібно:
 
  • створити державну стратегію розвитку 5G. Наразі є указ президента, де є тільки дата;
  • виділити частоти під запуск зв'язку п'ятого покоління;
  • покрити територію країни 4G;
  • забезпечити попит бізнесу на сервіси і рішення 5G. Цей стандарт насамперед орієнтований на промислові та інфраструктурні потреби бізнес-ринку, а не абонентів;
  • доступне обладнання, яке підтримує нову технологію. Поки що 5G впроваджено тільки в одній країні і обладнання залишається дорогим.
 

"Говорячи про розвиток в Україні нових поколінь мобільних мереж загалом, варто зазначити, що досі невідомо про комерційний успіх мереж 4G, а це ключовий фактор для вирішення про розвиток мереж наступних поколінь. При цьому в Україні одні з найдешевших тарифів на мобільний зв'язок в Європі. У зв'язку з цим масове розгортання нової мережі, що вимагає великих вкладень, залишається під питанням для операторів", – зазначають в "Укртелекомі".


5G в Україні до 2020-го?


"Я не вірю в запуск 5G в Україні в найближчі п'ять років", – говорить Олександр Федієнко, голова правління Інтернет Асоціації України.

Запуск технологій п'ятого покоління обійдеться операторам в 10 млрд грн, оцінює експерт. І оператор повинен буде повернути інвестиції, та ще й отримати прибуток. Тим більше, що українським операторам є куди розвивати покриття 3G і 4G.

"Більше половини території країни не покриті і 3G. Для цифровізації країни треба вирішувати спочатку цю проблему", – говорить Роман Химич, експерт телекомунікаційного ринку.

Україна відстала від сусідніх країн на 10 років. Мобільний інтернет третього покоління почали впроваджувати в світі ще в 2000-2003 роках. А з 2011 року більшість країн перейшли на 4G. В Україні ж 3G з'явився тільки 2015-го, а 4G – рік тому. Тоді оператори заплатили до скарбниці 7,88 млрд грн за радіочастоти для запуску 4G. 2015 року від продажу ліцензій на 3G держава отримала 8,78 млрд грн. Крім того, значну суму оператори інвестували в розвиток інфраструктури та закупівлю обладнання. З огляду на, що в Україні вартість мобільного зв'язку і мобільного інтернету є одними з найнижчих в світі, оператори наразі далекі від повернення своїх інвестицій.

Але ж для запуску 5 G потрібно мінімум 10 млрд грн, зазначає Федієнко: "Оператор який витратить таку суму, захоче повернути гроші і отримати прибуток. Тому я поки не бачу вигоди. Можливо, до України зайде іноземний оператор, який отримає державні гарантії".

У телекомі є правило зміни технологій не частіше ніж один раз на чотири роки, каже Вікторія Рубан. Це мінімально достатній термін, який дозволяє впровадити технологію і отримати від неї комерційний ефект, щоб мати можливість реінвестувати отримані кошти в технології наступного покоління. Тому ще три-чотири роки Україна не має потреби запускати 5G. Потенціал 3G і, особливо, 4G, ще не до кінця освоєні і їх покриття потрібно розширювати. Цей процес може зайняти ще декілька років.

"Більш того, існування якісного 4G-покриття є однією з необхідних умов і для запуску 5G. Тож на сьогодні існують стандарти, здатні з запасом забезпечити потреби найближчих 3-4 років без необхідності запуску наступного покоління мобільного зв'язку", – прокоментували в Lifecell.
Поділитись

Новини по темі: