16 квітня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Суспільство
  • Образа на Епіфанія і загроза втрати Томосу: що наговорив Філарет на скандальній прес-конференції

Образа на Епіфанія і загроза втрати Томосу: що наговорив Філарет на скандальній прес-конференції

  • 15 травня, 2019 18:19
У середу, 15 травня, почесний патріарх Київський і всієї України-Руси Філарет дав прес-конференцію, на якій зробив багато скандальних заяв.

Вони стосуються майбутнього новоствореної Православної церкви України, Томосу, його взаємин із митрополитом Епіфанієм і особистих амбіцій щодо церковної влади. Найбільш гучні і резонансні тези ієрарха зібрав сайт "Обозреватель".
 

Про особисті образи


Філарет висловив обурення через те, що в церквах ПЦУ під час богослужінь не згадують його ім'я як Київського патріарха. Водночас імена деяких предстоятелів навіть інших конфесій не ігноруються.

"В Україні, незалежній державі, є Московський патріархат, звучить ім'я московського патріарха на всіх богослужіннях по всій Україні. Поминають греко-католицького патріарха Святослава, а Київського патріарха – ні", – образився почесний патріарх.
 

Про загрозу ПЦУ і Томосу


Філарет заявив, що стурбований навислою загрозою над ПЦУ і Томосом про її автокефалію. За його словами, нова церква може розколотися, а документ про визнання її незалежності Константинополем можуть відкликати.
 
  • Ви руйнуєте те, що створили, що призвело до надання Томосу. Якби не було Київського патріархату – Томосу не було б.
  • Це антиукраїнські сили, які борються з українською автокефальною церквою вже 30 років, борються і не можуть побороти.
  • Навіть ті церкви, які до Томосу схилялися, що вони визнають Українську православну церкву автокефальною, якщо Вселенський патріархат дасть Томос, то тепер вони ж і відмовляються під різними приводами.

Також Філарет впевнений, що Україну можуть позбавити Томосу про автокефалію. Щоб цього не допустити, вважає він, необхідно домогтися світового визнання Київського патріархату.
 
  • Мої дії будуть спрямовані на те, щоб зберігати єдність Української православної церкви, а Томос відберуть, не відберуть – це не від нас залежить. Можуть відібрати, якщо будуть підстави.
  • Не вірю в те, що Вселенський патріарх відбере Томос... Тому що відкликання Томосу про автокефалію української церкви – це удар насамперед по Вселенському патріарху.
  • Наша мета – створення і визнання Київського патріархату. І Вселенський патріарх не відмовляється, що в майбутньому Українська церква буде визнана в статусі патріархату. Про це офіційно заявив представник Вселенського патріарха архієпископ Данило.
  • Нам потрібно зберігати єдність Української православної церкви. На цій позиції я стояв і стою – єдина УПЦ. Зараз вона Київська митрополія, а всередині країни – Київський патріархат.


Про конфлікт із Епіфанієм


Філарет сказав, що предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній нібито порушив домовленості, які були досягнуті перед отриманням Томосу. Крім того, він звинуватив його в несамостійності і небажанні співпрацювати.
 
  • Була домовленість не тільки з Епіфанієм і президентом, а й із усіма архієреями на архієрейському соборі, що після отримання Томосу я як патріарх буду керувати церквою всередині України, а зовні цю церкву представлятиме митрополит Епіфаній. Така була домовленість.
  • Як патріарх я повинен керувати церквою на території України. А він від цього відмовився і керує сам. Не тільки патріарха не допускає, але й не погоджує. Крім того, на першому Синоді порушили питання, щоб мене взагалі на покій відправити. Я ж про це не домовлявся, що мене на покій потрібно відправити після Томосу. А на Синоді перше питання – відправити на покій патріарха Філарета.
  • Хочете знати правду? Правда в тому, що не він керує, а ним керують. І він мені прямо сказав, що не все від мене залежить. Якщо ти предстоятель, то чому від тебе не все залежить. Виходить, є сили, які вищі за тебе і хочуть не того, чого хочеш ти.

Поділитись

Новини по темі: