19 квітня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Політика
  • Інавгурація Зеленського: коли новообраний президент вступить на посаду

Інавгурація Зеленського: коли новообраний президент вступить на посаду

  • 13 травня, 2019 17:51
У Верховній Раді на даний момент зареєстровано чотири проекти постанов щодо проведення інавгурації обраного президента Володимира Зеленського.

Як повідомляє "Новое Время", у них фігурують три можливих варіанти - 19 травня, 20 травня, а також дводенна інавгурація (19 травня і 3 червня). Провести інавгурацію в два етапи запропонував нардеп від БПП Сергій Каплін: згідно з його проектом, 19 травня Зеленський повинен принести присягу на урочистому засіданні парламенту, а 3 червня - в ході церемонії на НСК Олімпійський, за участю іноземних гостей і громадськості.

Призначення дати інавгурації стане однією з головних завдань Верховної Ради на пленарному тижні, що стартує 14 травня, заявив спікер ВР Андрій Парубій на погоджувальній раді 13 травня.

Він також повідомив, що один з п'яти проектів про призначення дати інавгурації був відкликаний - йдеться про пропозицію Олександра Сугоняка призначити церемонію на 1 червня.

Раніше передбачалося, що остаточне рішення про дату інавгурації парламент прийме 14 травня. Цю дату голосування називали представники фракцій після зустрічі із Зеленським, що відбулася 4 травня.
 

Позиція фракцій


На даний момент свою позицію щодо запропонованих законопроектів висловили всі основні парламентські сили.

Фракція БПП прийме рішення про те, який з проектів підтримати, лише після того як всі їх розгляне регламентний комітет Ради, заявив голова фракції Артур Герасимов. Він також підкреслив, що президент Петро Порошенко "не заперечує жодної дати".

Народний фронт виступає проти інавгурації 19 травня, оскільки цього дня Україна відзначатиме День пам'яті жертв політичних репресій.
 

"У день жалоби, 19 травня, ми повинні схилити голови в скорботі і заявити, що ніколи не допустимо диктатури або реваншу московської гегемонії, - заявив голова фракції НФ Максим Бурбак. - Разом з тим, вважаємо, що новий президент Володимир Зеленський повинен прийняти присягу голови держави в урочистій атмосфері. Для цього підійде й інший день".


Батьківщина відстоює "якнайшвидше проведення інауграціі". 
 

"Я думаю, чим швидше президент приступить до виконання своїх повноважень, тим стабільніше буде ситуація в країні і за її межами. Ми підтримуємо ту дату, яка скоріше - 19-те, значить, буде 19-те [травня]", - заявив заступник голови партії Сергій Соболєв.


Самопоміч готова підтримати призначення дати інавгурації на 19 травня, заявив лідер партії Андрій Садовий.
 

"Якщо Зеленський хоче розпочати свою роботу 17, 19 травня - welcome, йди і роби. Чим швидше, тим краще. Тому що у нього сьогодні високий рівень довіри. Якщо він цей рівень довіри почне спалювати для проведення реформ - молодець, тоді буде успіх", - заявив Садовий.


Опозиційний блок також виступає за якнайшвидше проведення інавгурації - проте не конкретизуючи її дату.
 

"Потрібно якомога швидше пройти етап інавгурації, щоб мати можливість перейти до дійсно важливих питань", - заявив голова фракції Вадим Новинський на засіданні погоджувальної ради парламенту в понеділок, 13 травня.


Позиція Зеленського


Володимир Зеленський наполягає на тому, щоб його інавгурація відбулася в неділю, 19 травня.

У своїх зверненнях він кілька разів звинувачував Верховну Раду і президента Петра Порошенка в нібито штучному затягуванні призначенні дати інавгураціі.

Так, 10 травня Зеленський оприлюднив відеозаяву, у якій підкреслив: "Я звертаюся до Верховної Ради: на найближчому засіданні ви повинні призначити дату інавгурації на 19 травня. Цього вимагаю не я, цього вимагає народ України, в інтересах якого ви присягали діяти".

На цю дату він наполягав і в ході своєї зустрічі з лідерами парламентських фракцій 4 травня. Крім того, 4 травня Зеленський направив лист голові парламенту Андрію Парубію, де також просить провести інавгурацію 19 травня.
 

"В умовах зовнішньої агресії для нашої країни надзвичайно важливо уникнути "вакууму влади" і забезпечити якнайшвидше набуття повноважень новообраним президентом України", - зазначає у своєму листі Зеленський.


При цьому він жодного разу не сказав прямо, чи має намір домагатися проведення дострокових виборів.

Розпустити парламент і призначити дострокове голосування новообраний президент може не пізніше ніж за півроку до дати чергових виборів - тобто не пізніше 27 травня. 
 

Альтернативний варіант


У разі, якщо в парламенті не набереться достатньої кількості голосів, щоб затвердити одну з дат інавгурації, ключове рішення прийме голова Верховної Ради Андрій Парубій - таке право закріплено за спікером в законодавстві України.

У будь-якому випадку, інавгурація нового президента має відбутися не пізніше 30 днів після публікації офіційних результатів виборів у Голосі України - вони були оприлюднені 3 травня.
Поділитись

Новини по темі: