25 квітня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Суспільство
  • Напередодні Дня перемоги житомирянам нагадали про заборону комуністичної символіки і георгіївської стрічки

Напередодні Дня перемоги житомирянам нагадали про заборону комуністичної символіки і георгіївської стрічки

  • 7 травня, 2019 16:38
  • 1
На Житомирщині правопорядок 8 та 9 травня забезпечуватимуть 740 поліцейських та 100 нацгвардійців. Про це під час брифінгу 7 травня в Головному управлінні Національної поліції в області повідомив керівник В’ячеслав Печененко. 

За інформацією ГУНП, загалом на території області очікується до півсотні масових заходів за участі близько 20 тисяч осіб.
 

"Поліція області у ці дні працює у посиленому варіанті несення служби. Ми готові до відповідальної роботи і проводимо усі необхідні превентивні заходи для уникнення провокацій чи конфліктів між прибічниками протилежних поглядів. Щойно провів робочу зустріч з представниками ветеранських організацій та опозиційного блоку щодо порядку проведення заходів 9 травня", - повідомив начальник ГУНП.


Безпосередньо у м. Житомирі заходи з відзначення 74-ї річниці Перемоги над нацизмом в Другій світовій війні будуть проводитись на майдані Перемоги та біля Меморіалу Слави. Очікується участь у них близько 9 тис. громадян. Для забезпечення охорони публічного порядку планується залучити понад 360 поліцейських  та 100 нацгвардійців.

Також у ГУНП Житомирщини нагадали про кримінальну та адміністративну відповідальність за порушення встановлених заборон щодо використання комуністичної та нацистської символіки, а також георгіївських стрічок.

"Відповідно до ч. 1 ст. 4 Закону України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки" на всій території України заборонено виготовлення, поширення, а також публічне використання символіки комуністичного тоталітарного режиму, символіки націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режиму, у тому числі у вигляді сувенірної продукції, публічне виконання гімнів СРСР, УРСР, інших союзних та автономних радянських республік або їх фрагментів", - нагадує поліція.

Відповідальність за виготовлення, поширення або публічне використання символіки комуністичного, націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів передбачена ст. 436-1 Кримінального кодексу України. Такі дії караються обмеженням волі на строк до 5 років або позбавленням волі на той самий строк, з конфіскацією майна або без такої.

У свою чергу, ті самі дії, вчинені особою, яка є представником влади, або вчинені повторно, або організованою групою, або з використанням засобів масової інформації, – караються позбавленням волі на строк від 5 до 10 років з конфіскацією майна або без такої.

Чинним законодавством також заборонене публічне використання, демонстрація або носіння георгіївської (гвардійської) стрічки чи її зображення. Такі дії являють собою склад правопорушення, передбаченого ст. 173-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення та тягнуть за собою накладення штрафу від 850 до 5100 грн. Або адміністративний арешт на строк до 15 діб з конфіскацією георгіївської (гвардійської) стрічки або предметів, що містять її зображення.

Поділитись

Новини по темі:

Комментарии

7 травня, 2019 20:40:34

Їм же пояснювали, що і прапор 150 ідрицька - також комуністична символіка