29 березня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Житомир
  • Яку воду житомирянам продають в пляшках та з автоматів. ЕКСПЕРИМЕНТ

Яку воду житомирянам продають в пляшках та з автоматів. ЕКСПЕРИМЕНТ

  • 16 березня, 2019 16:09
  • 2
В Житомирі та в Україні існує проблема з чистою водою, навіть якщо вона продається в пляшках. Про це свідчить експеримент,  в рамках якого журналісти газети "Сегодня" перевірили 8 зразків води. На експертизу до лабораторії вирушила:
  • бутильована вода з різних цінових сегментів, 
  • сира вода з-під крана, пропущена через фільтр, 
  • кип'ячена вода, з офісного кулера 
  • вода зі спеціального автомата в магазині. 
 

Кран і кальцій


Рідина перевірялася на рівень очищення, наявність мікробів і корисних елементів. Наприклад, у воді з-під крана виявилося занадто багато кальцію – там його зміст втричі перевищує норму.

"Такий надлишок може викликати біль в суглобах і підвищений тиск, – пояснює провідний інженер центру випробування продукції мікробіологічної лабораторії "Укрметртестстандарту" Тетяна Кругляк. – Що характерно, перевищення норми кальцію видно відразу – він випадає в осад при кип'ятінні".

Після того як зразки води профільтрували і прокип'ятили, показники вмісту кальцію поліпшилися, але не до стану норми. При цьому виявилося, що побутовий фільтр не справляється з мікробами або інфекціями, а ось кип'ятіння, за словами Кругляк, цілком може знешкодити небезпечні мікроорганізми, в тому числі і кишкову паличку.
 

Пляшки води


Крім того, ми перевірили три види фасованої води – бюджетну (3,89 грн за 0,5 л), середньої вартості однієї з найпопулярніших в Україні марок (9,29 грн) і дорогу імпортну (46,99 грн). Експертів результат перевірки шокував, хоча на етикетці затверджується про ідеальний баланс мінералів і корисних елементів.

У лабораторії нам розповіли, що це справжній прецедент – у всіх зразках фахівці знайшли кишкову паличку. Неякісною виявилася вода як за 4 грн, так і за 47 грн.

"Схоже, що воду погано профільтрували і простерилізувати. Не повинно бути в змісті фасованої води загальних коліформ (група небезпечних бактерій. – Авт.) – це неприпустимо! Вживання води з кишковою паличкою легко може викликати отруєння", – каже Кругляк.


Також виявилося, що вода із середньої цінової категорії переповнена мікробами, де, крім кишкової палички, виявили концентрацію 100 бактерій на 1 куб. см води. За словами Тетяни Кругляк, це перевищення норми вп'ятеро – допускається не більше 20 бактерій на такий обсяг. У лабораторії додають, що ці результати свідчать про забруднення виробництва. Однак експерт з безпеки та якості води Олена Сидоренко вважає, що заводи, що виробляють і дорогу, і найпопулярнішу в Україні воду, навряд чи могли видати такий неякісний продукт.

"Не виключаю, що вода підроблена і насправді це не та марка, яка заявлена. Такі випадки не рідкість. Але, можливо, вода зберігалася дуже довго, а герметичність при тривалому зберіганні не", – резюмує вона.
 

З автомата: без бактерій і користі


Перевірили ми також і воду, яка продається в магазинних автоматах. Незважаючи на те що кран кожен день контактує з десятками пляшок покупців, в цій воді відсутні не тільки мікроби, але і будь-які поживні речовини. Експертиза показала, що в ній зафіксовано нижче норми вміст кальцію, натрію і калію.

"Питною водою це назвати не можна. Вона призначена для зовсім інших цілей. З її допомогою можна, наприклад, готувати ліки або розводити ін'єкції, таку воду використовують хіба що в хімічних лабораторіях", – каже Тетяна Кругляк.


Фахівці відзначають: за 90 коп./л в автоматах продають не питну воду, а дистильовану, яку не можна пити – вона вимиває з організму поживні речовини.

"Ви від неї, звісно, не помрете, але і користі від такої води немає ніякої. Вона, навпаки, все забиратиме у вас всередині", – підсумувала експерт.
 

Яку воду ми п'ємо. Відео

 
Поділитись

Новини по темі:

Комментарии

Елена
17 березня, 2019 10:16:50

І яку ж воду пити? Якщо ніяка не мала позитивних результатів?

17 березня, 2019 14:00:00

а чому не перевірили воду на розлив?