29 березня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Політика
  • Місцеві еліти на Житомирщині розділилися між Зеленським і Порошенко - аналітика

Місцеві еліти на Житомирщині розділилися між Зеленським і Порошенко - аналітика

  • 5 березня, 2019 7:44
  • 1
Журналіст-правозахисник Богдан Бондаренко, який з 2014 року системно займається вивченням політичної ситуації в Житомирській області, не бачить гострого протистояння на найближчих виборах президента.

"Іншими словами, не відчувається «останній бій» і розподіл місцевих еліт між воюючими «не на життя, а на смерть» полководцями", - пише Богдан Бондаренко, для "Хвилі".

За словами Бондаренко, адекватної аналітики в публічній сфері по нашому регіону немає, тому розклади по Житомирській області будуть пізнавальними, і можливо розкриють «тихе болото» президентських виборів 31 березня.
 

Житомирщина

 
Богдан Бондаренко
Богдан Бондаренко

 
Організатором кампанії Володимира Зеленського оголошено Євгена Яремчука, який також зареєстрований довіреною особою по округу №62 (Житомир). В окружну комісію №62 від кандидата Зеленського включений колишній підполковник СБУ Ярослав Ващенко - багаторічний ОДР по митниці. Він претендував на місце очільника Житомирської митниці після Майдану-2, але був збитий командою "вінницьких" Продана-Гройсмана. – Які не побажала посилювати житомирську еліту контролем над десятками тисяч контрабандних авто і інших товарів.

Євген Яремчук є співвласником медіахолдингу, до якого входять рекламні агентства і сайт "Житомир-інфо". Цей сайт протягом багатьох років був рупором команди Блоку Петра Порошенка і її сателітів. І лише виключення бурштинового Борислава Розенблата із фракції БПП призвело до прояви критичних речей у інформаційній політиці.

Можлива причина: радник Уляни Супрун, екс-заступник Житомирського міського голови (2015-2018 – опікувався медициною і освітою) і двоюрідний брат нардепа Борислава Розенблата - Матвій Хренов, є багаторічним партнером Євгена Яремчука (Хренова Є.Ю. 66,6% у Центрі оздоровлення спини) і планує балотуватися на посаду Житомирського міського голови.

Як відомо, цю посаду обіймає Сергій Сухомлин - екс-глава обласної організації БПП, який передав керівництво організацією своєму багаторічному бізнес-партнеру і товаришу по службі Олександру Рабиновичу. Адже у разі втрати посади віце-прем'єра, по місту в народні депутати балотуватиметься Геннадій Зубко, тандему Сухомлин-Рабинович важливо зберегти владу в місті.

Чинний губернатор - Ігор Гундич, очолював виборчий штаб Сергія Сухомлина в 2015 році. І запустивши піар-проект з 1 млн. грн. обласних грантів для громадських організацій, включив до складу координаційної ради і Євгена Яремчука. Фінансування виділялося і раніше, і до президента Порошенко - але красиво оформив програму саме Ігор Гундич.

Довіреною особою Володимира Зеленського по округу №63 (Бердичів), призначений Богдан Кіцак - кандидат у депутати міськради за списком "Самопомічі". Аналогічно довіреною особою по округу №67 (частина Житомира і південно-західні райони області) призначений Ревнівцев Олександр Борисович - кандидат за списком "Самопоміч" до Житомирської міськради.

"Самопоміч" є партнером БПП в облраді і міськрадах Житомирської області. За списками цієї партії пройшла і секретар Житомирської міськради Наталія Чиж, і секретар Бердичівської міськради Юлія Лефтер, і формальний організатор відставки Анжеліки Лабунської в облраді - депутат Олена Галагуза. Заступник міністра регіонального розвитку Геннадія Зубка (ще й віце-прем'єра) - Едуард Кругляк, також балотувався за списком "Самопомічі" до Житомирської обласної ради. Закономірно, що завівши колону своїх людей під прапори Андрія Садового в 2015, місцеве БПП частину цієї колони переводить тепер під прапори Володимира Зеленського?

Але найсмачніша "вишенька на тортику" - округ №66 у Малині. У 2014 році БПП зняла там кандидата Михайла Пухтаєвича, віддавши округ "Народному фронту". Сам Пухтаєвич, який знаходиться під слідством про шахрайство, виплив 1-м заступником Геннадія Москаля в Луганській військово-цивільної адміністрації. Нещодавно віддав свою телекомпанію "СК-1" голові обласної БПП Олександру Рабиновичу. І цілком може бажати забрати цей єдиний в області безхазяйний округ слабкого нардепа Павла Дзюблика. - Якщо тільки Сергій Пашинський по округу №64, не покличе в сусіди на округ №66 Олександра Турчинова! Або це робота спільно на Олександра Турчинова - страховка Петру Порошенко від остаточного крену "Народного фронту" до "Батьківщини" слідом за Аваковим?

На фоні цього - просто дивовижний збіг: довіреною особою Володимира Зеленського по округу №66 став Кіпоренка Юрій Дмитрович - багаторічний керівник житомирського КВН. Могли команди обходитися без підтримки місцевого бізнесу? А "Дівчата з Житомира" на етапі становлення?
 

Висновки

Розділивши свій організаційний, медійний і фінансовий потенціал між двома кандидатами - Петром Порошенко і Володимиром Зеленським, місцеві еліти БПП шкодять обом кандидатам. Для Петра Порошенка зараз важливий кожен голос: будь-організаційне ослаблення його команди може призвести до поразки. А якщо до другого туру вийдуть і Петро Порошенко, і Володимир Зеленський - то на чию перемогу працюватимуть місцеві еліти, взагалі незрозуміло.

Богдан Бондаренко, "Хвиля"

Поділитись

Новини по темі:

Комментарии

5 березня, 2019 11:24:15

Богдан Бондаренко вже експерт в нас))