20 квітня, 2024
Ми в соцмережах

Наїзд на пішохода – хто винен? Визначаємо ступінь вини водія і пішохода

  • 23 лютого, 2019 11:23
Існує думка, що при наїзді на пішохода практично завжди винен водій. Особливо якщо наїзд стався на пішохідному переході. А це не завжди так. В ситуаціях, коли пішохід перебуває на проїжджій частині або виходить на неї, в тому числі і по пішохідному переході, можливі варіанти.

Люди в ДТП гинуть не тільки з вини водіїв - у автомобіля, що рухається, може відлетіти запчастина, лопнути шина, відмовити гальмо. Або бувають випадки, коли водієві стає погано і він не контролює автомобіль.

Як пояснив «Журналу Житомира» адвокат Владислав Тимошенко, обов'язки є не тільки у водія, але і у пішохода, тому в кожному конкретному випадку ступінь вини водія і пішохода визначається індивідуально і при цьому враховується маса чинників.
 

Водій повинен


Водій повинен дотримуватися безпечної швидкості не тільки відповідно до знаків, але і відносно до дорожніх умов (стан проїжджої частини, видимість дороги, стан водія і автомобіля, вантажу, що перевозиться і т.д.).
  • Якщо перед пішохідним переходом зупинилися автомобілі, водій повинен зупинитися теж, навіть якщо той не бачить чи йде пішохід.
  • Водій повинен бути уважним і своєчасно реагувати на зміну дорожньої обстановки - поява небезпеки або перешкоди. 
  • Звідси випливає, що, якщо водій побачив п'яного біля дороги, йому треба гальмувати або об'їжджати останнього, тому що п'яний може повести себе неадекватно.
  • Якщо водій побачив, що котиться до дороги м'яч – треба гальмувати, тому що за ним може вибігти дитина.

Багато хто думає, якщо пішохід був у стані сп'яніння, то водій не винен. Водій, написавши, що спостерігав неадекватну поведінку пішохода і продовжував їхати - «підписує собі вирок».
 

Пішоходу заборонено


Пішоходу заборонено різко виходити або вибігати на проїжджу частину, в тому числі і на пішохідний перехід. Пішохід, який рухається по проїжджій частині в умовах обмеженої видимості повинен вжити заходів, щоб виділити себе на дорозі.

Тому, як правило, для встановлення вини водія експерту необхідно провести розрахунок, чи мав у своєму розпорядженні водій, в цій дорожній обстановці, технічну можливість запобігти наїзду, шляхом своєчасного застосування гальмування з моменту виявлення пішохода або виходу останнього не проїжджу частину. А в умовах обмеженої видимості (ніч, опади) ще має значення і конкретна видимість пішохода з місця водія і безпечна швидкість автомобіля за умовами видимості.
 

Наприклад: не можна їхати зі швидкістю 60 км/год. при видимості дороги 20 метрів, тому що зупинний шлях автомобіля при 60-ти в середньому 35 метрів.


Слідчий і суд повинні врахувати всі обставини, відповідально підійти до прийняття висновку експерта і використаних ним вихідних даних. А адвокати - захисники підозрюваних водіїв або представники потерпілих пішоходів, повинні брати участь в оцінці доказів і допомогти слідчому і суду прийняти правильне рішення.

Автор: Адвокат по ДТП, Владислав Тимошенко
Поділитись

Новини по темі: