19 квітня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Культура
  • Столичні художники розписують стіни Михайлівського собору в Житомирі. Вартість робіт оцінюється у 4 млн грн. ФОТО

Столичні художники розписують стіни Михайлівського собору в Житомирі. Вартість робіт оцінюється у 4 млн грн. ФОТО

  • 14 лютого, 2019 17:03
У Житомирському кафедральному Свято-Михайлівському соборі група художників продовжує відновлювати настінні розписи, на яких відображено події часів Київської Русі. 

На черзі друга стіна великого храму, на її оздоблення витратять понад 4 млн гривень. Біблійні ілюстрації у храмі мають з'явитися вже наступної осені, передає Житомир інфо.

«Храм присвячений архангелу Михаїлу, тобто у нас завдання було максимально розкрити ангельську тему та безплотних сил, тому всі зображення на розписах пов'язані з агельською темою», – каже художник-оформлювач Денис Білянський.

Над створенням таких зображень наразі працює команда із десяти митців із Києва.
 

«У нас склад художників дуже розширений, є реставратори, які проходили стажування за кордоном. Технологічно ми вивчили ситуацію в храмі, вивчили архітектурно. Зупинилися на тому, що будемо робити на полотні розписи, а потім приїжджати у певний день і мобільно, приблизно один чи два тижні, ми можемо поклеїти 100 метрів. Зараз у нас у роботі стеля. Ми це робимо у майстерні, ми їх (ред. полотна) скручуємо і передамо як сувої. І за малий час, ми не перекриваємо службу в храмі, не заважаємо, два тижні – і все готово», – розповідає Денис Білянський.


Кошти на проект виділяє благодійний фонд «Духовна освіта». Його засновник розповідає, що загальна вартість реставрації малюнків на південній стіні та стелі храму коштує 150 тисяч доларів.
 

«Найголовніша проблема в Україні – це духовність. Оскільки духовність первинна, саме цією духовністю ми й займаємось. Кошти в фонд надходять виключно від фізичних осіб, значною частиною від мене. Це ми робимо тільки для себе. Цей проект, умовно кажучи, це близько третини храму. Він коштує близько 150 тисяч доларів, які ми виділяємо на цю частину», – говорить засновник фонду Юрій Бірюченко.


«Є проектна частина, це 10% від всієї робити, це проектувальні роботи, це те, що отримую я. Все решта ми рівномірно розподіляє між художниками. У нас є ціна за квадратний метр, але вона коливається залежно від складності роботи. Наприклад, у нас в нижньому ярусі мініатюрна обробка, багатофігурна, деталізована з петриківським розписом. Звичайно, тут буде ціна набагато вища. Наприклад, ось ми бачимо зображення херувиму, завдяки тому, що тут багато фону, вона буде коштувати менше», – пояснює художник Денис Білянський.

Художники сподіваються, що презентувати вже реставровану частину храму їм вдасться до свята Покрови.























Поділитись

Новини по темі: