29 березня, 2024
Ми в соцмережах

З березня жителям Житомирщини почнуть видавати субсидії «живими» грошима

  • 8 лютого, 2019 10:58
  • 1
Уже в березні 2019 року в Україні стартує ще одна модель монетизації субсидій – «живі» гроші для розрахунків за комунальні послуги виплачуватимуться безпосередньо одержувачам субсидії.

Паралельно діятиме запущена із січня 2019 року монетизація, яка передбачає розрахунки за спожиті послуги субсидіантами через Ощадбанк і за результатами вже цього опалювального сезону виплату невикористаних субсидій одержувачам готівкою.

За словами директора департаменту праці, соціальної та сімейної політики ОДА Юрія Прокопця, всі жителі Житомирщини, кому призначили субсидію з 2018 року, отримають у березні готівку для оплати комунальних платіжок за лютий 2019 року. У квітні прийдуть готівкові кошти для розрахунку за спожиті у березні послуги, у травні – за квітневу комуналку.

Така субсидія буде перерахована грошовим переказом через державний Ощадбанк, а пенсіонерам виплатить Пенсійний фонд одночасно з пенсією.

Кожному такому одержувачу субсидії у березні Укрпошта доставить повідомлення про те, скільки і яким чином надійде коштів субсидії від Уряду для оплати комуналки.

А ті домогосподарства області, які звернулися вперше за субсидією у 2019 році, автоматично беруть участь у діючій моделі монетизації. Тобто – розрахунки за спожиті послуги за цих осіб з підприємствами здійснюватиме Ощадбанк, а субсидіанти отримають за результатами вже цього опалювального сезону залишок невикористаної субсидії готівкою через Ощадбанк.

Таким чином, в Україні відбудеться пілотування паралельно двох моделей монетизації, і за результатами аналізу їх ефективності Уряд прийме рішення щодо впровадження однієї з них із травня 2019 року.

Для прикладу монетизації субсидій у вигляді «живих» грошей. Якщо сім’я отримує щомісяця від держави субсидію у розмірі 1600 гривень, а платіжка за газ у лютому прийде на 1100 гривень, 500 гривень залишиться їй на власні потреби або для оплати рахунку, скажімо, за воду чи електроенергію. 

Тобто суть нового механізму полягає у тому, що домогосподарство отримуватиме підтримку від держави у вигляді субсидії готівкою і далі зможе самостійно розраховуватися за спожиті послуги, а зекономлені кошти використати на свій розсуд. Таким чином, таке поняття, як обов’язковий платіж, скасовується.



Поділитись

Новини по темі:

Комментарии

9 лютого, 2019 1:01:52

От же ж сволочі. Все роблять для того, щоб дратувати рускій сегмент Журналу Житомира. А ще ж пільги скоро монетизують, хоч плач