20 квітня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Житомир
  • У Житомирі за добу випало 19 см снігу. Дмитро Ткачук розповів, як місто справляється з наслідками негоди

У Житомирі за добу випало 19 см снігу. Дмитро Ткачук розповів, як місто справляється з наслідками негоди

  • 24 січня, 2019 8:50
При місячній нормі опадів у січні 32 мм, у Житомирі 23 січня випало 8 мм. За даними Житомирського обласного гідрометеоцентру, висота снігового покрову на ранок 24 січня складала 19 см.

Про особливості та складності прибирання Житомира від снігу розповів заступник міського голови Дмитро Ткачук, який з недавніх пір курирує цей напрямок.
 

"Всього у комунального підприємства є 7 одиниць спеціалізованої великої техніки, які розподілені між двома бригадами – найефективніші 5 комбінованих машин “Глобус”, які можуть як згрібати сніг так і посипати піщано-соляною сумішшю дороги. Вся ця наявна у міста техніка, під час таких снігопадів як сьогодні, з перезмінками, працює 24 години на добу. Міняються лише людини, яких для випуску всієї техніки одночасно не вистачає. Деякі працівники за кермом по 2 зміни поспіль, бо розуміють що в такі моменти треба.

Тривалість одного маршруту кожної бригади до 4 годин. Вночі – біля 3-ох. Коли на дорогах менше транспорту працюють швидше, тому вночі працювати ефективніше. Одного завантаження суміші вистачає для посипання приблизно 15 км. доріг. Далі машині необхідно їхати на завантаження. При сильному снігопаді за цей час результату попереднього проходження вже майже не помітно.

Технологічно спочатку розкидають піщано-соляну суміш та/чи бішофіт – спеціальний реагент, який плавить сніг та лід. Це робить дороги менш слизькими. Після цього автомобілі змішують сніг із сумішами. Лише після цього етапу спец техніка згрібає сніг та робить повторне профілактичне посипання вулиць.

Починають прибирання з мостів, а далі по спланованим маршрутам. Маршрути різняться залежно від кількості опадів та пори доби. Під кожні умови свій сценарій. Станом на момент публікації цього посту деякі вулиці вже пройшли два-три цикли такого прибирання. Загальний пробіг техніки за цю добу вже понад 1000 км",
- зазначив Ткачук на своїй сторінці у Facebook 23 січня.


Крім великої техніки у КП "УАШ” є 14 менших машин та тракторів. Вони менш ефективні, бо мають менші відвали і потужність, однак і менший радіус повороту та ширину, що дозволяє використовувати їх на порівняно вузьких вулицях.

Заступник мера виділив 3 головні проблеми у прибиранні вулиць міста від снігу:
 
"Також хотів би звернутись до підприємств, які мають техніку, придатну до прибирання – готові розглянути пропозиції співпраці. Спільні завдання варто вирішувати спільно. Надобраніч мешканцям міста та продуктивної ночі всім працівникам КП УАШ. До ранку дороги повинні бути чистими", - підсумував Дмитро Ткачук.

Варто зазначити, що станом на ранок 24 січня, магістральні дороги та вулиці у центрі Житомира почищені та придатні для їзди. Проте, водіям не варто забувати про ПДР - дотримуйтесь дистанції та швидкісного режиму.
Поділитись

Новини по темі: