28 березня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Культура
  • Дівчина з Житомирщини яка страждає на шизофренію вразила столичних художників: «Геній сучасного сюрреалізму!»

Дівчина з Житомирщини яка страждає на шизофренію вразила столичних художників: «Геній сучасного сюрреалізму!»

  • 21 січня, 2019 14:25
Ця дівчина - справжнє відкриття. Після першого показу робіт у столиці її назвали генієм сучасного мистецтва. Ще декілька місяців тому про сільську дівчину Божену Чагарову з Житомирщини ніхто і не знав. Вона майже не виїжджає зі свого села, бо між мисткинею та зовнішнім світом існує незламний бар’єр - невиліковна психічна хвороба. 

Божена Чагарова народилася 29 грудня 1983 року в селі Вчорайше на Житомирщині. Закінчила школу зі срібною медаллю. Під час навчання у школі Божені діагностували параноїдну шизофренію. Лікувалася у Житомирській обласній психіатричній лікарні, де курс арт-терапії (терапія зайнятістю) мав позитивні наслідки для стану її здоров’я.

З 2001 року основним заняттям Божени Чагарової стала вишивка, що змінювалася від декоративної форми на початках до виразної сучасної й авторської зі значною частиною текстових цитат згодом.

“Кожну стандартну свою вишивку створюю не менш ніж три місяці за точним ескізом, який неможливо змінити, тобто будь-які імпровізації виключено. Вишивка — це пікселі “діалектичної матриці”, — каже про свою творчість Божена.

Мисткиня пише власні тексти і щодня гуляє з батьком по 10 км. Саме батько, Валерій Олександрович, приніс у 2018 році у київську Я Галерею фотографії творів Божени. У грудні того ж року у галереї пройшла перша персональна виставка Чагарової — “Україна: апогей сюрреалізму”.
 



«Свою вишивку створюю 3 місяці» - Божена Чагарова


Божена Чагарова

Божена Чагарова

Божена Чагарова

Божена Чагарова
Поділитись

Новини по темі: