28 березня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Суспільство
  • У Житомирі розповіли коли «швидка» до вас не приїде і сімейний лікар не прийде

У Житомирі розповіли коли «швидка» до вас не приїде і сімейний лікар не прийде

  • 20 січня, 2019 10:59
  • 1
Між повноваженнями сімейних лікарів і докторами екстреної медицини утворилася «діра», яка може виявитися смертельною для багатьох житомирян, особливо під час епідемій. Грип і його ускладнення можуть вбити за кілька днів.

Ось, з чим вже зіткнулися багато житомирян, які стали жертвами вірусів ГРВІ і грипу. При температурі 40 в амбулаторію не дійдеш, а сімейний лікар на виклики ходити не зобов'язаний і може лише по телефону порадити випити жарознижувальну таблетку, що б "збити" високу температуру.

Служба швидкої допомоги (екстреної медицини) скаржиться на дефіцит водіїв і автомобілів, а тому спочатку поїде рятувати жертв ДТП або пожеж, а вже потім добереться до хворого на грип. І чим довше буде добиратися, тим більше у хворого шансів померти від «блискавичної» пневмонії, плевриту та інших ускладнень, спровокованих вірусом.

Редакція місцевої газети «Субота» звернулася до керівників Центру первинної медико-санітарної допомоги Житомира та Центру екстреної медицини та медицини катастроф з проханням прокоментувати випадки, коли «швидка» не приїде і сімейний лікар не прийде.
 

Сімейний лікар сам прийме рішення


Отже, питання головному лікарю міського Центру первинної медико-санітарної допомоги Івану Дідику.

- Така ситуація: у хворого температура 39,8, він, по всій видимості, хворий на грип, та не може йти на прийом до сімейного лікаря в амбулаторію. Що робити?

- Сімейний лікар самостійно приймає рішення: запросити вас на прийом в амбулаторію або відвідати вдома, з огляду на скарги на здоров'я, про які ви йому розповісте.

- ... і якщо він відмовляється від візиту додому до хворого ...

- Якщо ви не задоволені рівнем послуг первинної медичної допомоги, наданих вашим сімейним лікарем, ви можете підписати декларацію з іншим ...

- Тобто, один сімейний лікар не хоче відвідувати хворих на дому, а інший хоче?

- Питання не в тому, «хоче або не хоче». Лікар приймає відповідне рішення, і робить це самостійно.


Отже, сімейним лікарям не прописані чіткі директиви, коли відвідувати хворих на дому, а коли записувати на прийом. Втім, навіть якщо потрібно їхати хворому з високою температурою, на громадському транспорті не наїздишся, а спеціальних автомобілів-розвозок для сімейних лікарів у амбулаторій Житомира поки немає.

Деякі лікарі викручуються, пропонують хворим оплатити вартість таксі. Це вже якийсь вихід. Інші просто радять збити температуру або викликати «швидку».
 

Швидка медична допомога


Набираємо номер 103 і чекаємо докторів в червоній уніформі. Можливо, чекати доведеться довго, і зовсім не тому, що в Житомирському обласному центрі екстреної медицини непрофесійно працюють. Там працюють профі. Однак реформа медицини поки не торкнулася цієї служби, не позначилася і на рівні зарплат. А крутити баранку вдень і вночі, в будь-яку погоду за мінімальну зарплату бажаючих мало. Все зрозуміло, але хворим від цього не легше.

Як же діє екстрена медицина в умовах зростання захворюваності на грип і ГРВІ, цікавлюся у виконуючої обов'язки керівника Житомирського обласного центру екстреної медицини Світлани Мошковський.

Коли приїде «швидка» до хворого з температурою і чи приїде?

- З 1 вересня відповідно до інструкцій МОЗ у нас діє фільтрація викликів, розкладка на екстрені та невідкладні (які можна відстрочити в часі). Уявіть: у вас висока температура, симптоми грипу, але одночасно надходять два виклики - ДТП. Поставте себе на місце диспетчера Центру екстреної медицини: який виклик ви приймете першим? Зрозуміло, бригада поїде на ДТП. А вас попросять почекати.

Це не стосується дітей - до них виїжджаємо негайно. Але і до вас, якщо у вас температура під 39-40, головний біль, ознаки інтоксикації, бригада екстреної медицини приїде обов'язково, але можливо, доведеться чекати. Коли ж ви спілкуєтеся з диспетчером нашої служби, постарайтеся детально описати симптоми. Вам порадять, які препарати прийняти для зниження температури (нурофен, парацетамол, ібупрофен, наприклад) до приїзду бригади.


У Центрі екстреної медицини також порадили звернутися до сімейного лікаря. Але ми вже знаємо, що він може і відмовити у візиті. Що стосується «швидкої», бригада приїде. Ось тільки може статися так, що госпіталізувати вас зможуть хіба що в коридор тимчасово пристосованого під інфекційне відділення підсобного приміщення в 1-й міській лікарні Житомира.

Справа в тому, що капітально відремонтоване, просто шикарне, приміщення інфекційного відділення, що відповідає всім стандартам, ще не запущено: йому потрібні меблі, обладнання, які ще належить закупити. Але це вже тема для іншої публікації.
Поділитись

Новини по темі:

Комментарии

20 січня, 2019 12:23:18

І дуже правильно

Hoakina
20 січня, 2019 14:08:33

На 1. Так, але на росЖЖ уже пішла передвиборча істерія. Хороший лікар прийде і вислухає. А до поганого хай всі вороги України  на зло запишуться і ниють про погану реформу далі.

20 січня, 2019 15:19:12

В моєї меншої сьогодні висока температура. Дружина викликала таксі і завезла в лікарню

20 січня, 2019 16:26:00

На 3. До дитини приїхали б. Я бачу, що приїздять навіть до бомжів. Але так теж можна. Коли моя була мала, то я платила педіатру за кожний візит. Тобто у мене був приватний лікар. А що було робити? на дільниці така була падлюка, старі і тупа, що навіть гидко згадувати. А тепер я маю вибір.

20 січня, 2019 16:49:49

Знаю, але викликаємо у виключно важких випадках.

20 січня, 2019 16:51:11

З лікарем - те саме, дружина досі довіряє більше "приватному" лікареві дітей, котра працює в лікарні.