19 квітня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Суспільство
  • Житомиряни можуть отримувати зарплату за виховання чужих дітей: деталі про патронатні родини

Житомиряни можуть отримувати зарплату за виховання чужих дітей: деталі про патронатні родини

  • 27 листопада, 2018 11:35
Держава готова платити заробітну плату професійним батькам, які мають досвід виховання дітей та готові допомогти дітям, які опинилися в складній життєвій ситуації. Мова йде про ще досить нову форму виховання в Україні – патронатні родини. 

Якщо ви хороші та відповідальні батьки, любите дітей та хочете допомагати маленьким жителям області – тоді читайте далі: як стати патронатним вихователем.

В Україні наразі проводиться реформа інтернатних закладів. Житомирщина перша серед інших областей затвердила регіональний план деінституалізації суспільства. Реформа розрахована вона на те, щоб діти не перебували в інтернатах, а виховувались в умовах, максимально наближених до сім’ї. Це популяризація сімейних форм виховання: створення дитячих будинків сімейного типу, прийомних сімей та патронатних родин.

Патронат над дитиною – це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин.

Сім’я патронатного вихователя – це сім’я, в якій за згоди всіх її членів повнолітня особа, яка пройшла спеціальний курс підготовки, виконує обов’язки патронатного вихователя на професійній основі.

Патронатний вихователь – це особа, яка за участю членів сім’ї надає послуги з догляду, виховання та реабілітації дитини у своїй сім’ї.

З метою забезпечення прав дитини, яка через складні життєві обставини тимчасово не може проживати разом із батьками, надання їй та її рідним послуг, спрямованих на повернення в родину, створюються сім’ї патронатних вихователів. Дитина потрапляє не до інтернатного закладу, а в родину, переживає менший стрес, її легше реабілітувати.

Патронатні вихователі за професійне батьківство отримують грошове забезпечення. Отже, оплата послуг з патронату над дитиною складається з:
 
  • соціальної допомоги на утримання дитини обсягом у два прожиткові мінімуми для дитини відповідного віку на місяць (з грудня 2018 р. ця сума складає – до 6 років – 3250 грн на місяць, від 6 до 18 років – 4054 грн на місяць)
  • грошового забезпечення за надану патронатним вихователем послугу у розмірі 5-ти прожиткових мінімумів для працездатних осіб (з грудня 2018 року – 9605 грн на місяць).

При влаштуванні 2-х і більше дітей, дітей віком до 1 року, неповнолітньої вагітної, дитини з ВІЛ, грошове забезпечення збільшується на 10% за кожну дитину та категорію, але сумарно не перевищує 50%.
 

Хто може бути патронатним вихователем?


Патронатним вихователем може бути повнолітній громадянин України, який має досвід виховання дитини й відповідні житлові умови для надання послуг з догляду, виховання й реабілітації дитини в своєму домі.

Патронатним вихователем не може бути особа, зазначена в статті 212 Сімейного кодексу України.

За детальною інформацією про здійснення патронату над дитиною та створення патронатної сім’ї можна звернутися до Служби у справах дітей ОДА за телефоном: (0412) 47-44-07.
Поділитись

Новини по темі: