29 березня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Суспільство
  • «VIP-камера» для кримінальних авторитетів та схованка з ножами: що знайшли в Житомирській виправній колонії №4

«VIP-камера» для кримінальних авторитетів та схованка з ножами: що знайшли в Житомирській виправній колонії №4

  • 8 листопада, 2018 16:40
Генеральна прокуратура України виявила систематичні порушення законодавства та прав засуджених у Житомирській виправній колонії №4. Крім того, під час перевірки знайшли "VIP-камеру" для кримінальних авторитетів та схованку з ножами. Як повідомляється на сайті ГПУ, позапланова перевірка проходила за зверненнями понад 60 в’язнів.
 

"Умови проживання, праці, лікування в’язнів не відповідають вимогам законодавства, міжнародним стандартам і за більшістю показників можуть розцінюватися як нелюдське поводження з людьми", - йдеться в повідомленні. 


З'ясувалося, що в’язнів використовували для роботи, за яку не платили зарплату. В установі не здійснювалося лікування в’язнів, відсутні найнеобхідніші ліки та засоби для надання медичної допомоги. Крім того, більшість приміщень перебувають в антисанітарному стані. 

"На тлі вказаних порушень встановлено наявність певної системи незаконного впливу на в’язнів групи засуджених з числа злісних порушників режиму, які намагалися відродити злодійські традиції та мінімізувати вплив органів державної влади", - йдеться в повідомленні Генпрокуратури.

Відзначається, що переважна більшість так званих злодійських авторитетів є вихідцями з інших країн, дехто з них не володіє ні українською, ні російською мовами достатньо мірою.
 

"Деяким із них в установі створено покращені умови проживання, обладнано окрему кімнату зі всіма зручностями, індивідуальним опаленням, цивільними меблями та побутовими приладами. Вказане приміщення зачиняється на замок, ключі від якого були не в адміністрації установи, а в одного із найбільш завзятих порушників режиму", - йдеться в повідомленні.


Також в одному з виробничих приміщень співробітники Генеральної прокуратури України виявили замасковану схованку із 4 ножами, які за їхніми ознаками та характеристиками можна віднести до холодної зброї.

Під час перевірки Генеральною прокуратурою України вжито невідкладних заходів щодо усунення виявлених порушень. До ВК №4 та УВП №8 доставлено ліків на загальну суму більше ніж 30 тис грн, укладено понад 60 трудових договорів із засудженими, проведено санітарну обробку та прибирання у житлових приміщеннях, в'язнів забезпечили ємностями з питною кип’яченою водою.

До прокуратури Житомирщини направили матеріали для  реєстрації кримінальних проваджень за ст.ст. 364 (зловживання службовим становищем), 263 (виготовлення, носіння або збут холодної зброї), 366 (службове підроблення) КК України.

Поділитись

Новини по темі: