25 квітня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Влада
  • Діагностика та лікування в Ізраїлі: чи справді росіянам хочуть допомогти вдома?

Діагностика та лікування в Ізраїлі: чи справді росіянам хочуть допомогти вдома?

  • 4 травня, 2014 16:34

І ось, закрутилося. У світлі того, що російська влада взяла курс на "націоналізацію" охорони здоров’я та заборонила рекламу лікування, журналісти намагаються розібратися у тому, чому росіяни надають перевагу діагностиці та лікуванню в Ізраїлі, Німеччині, або навіть Туреччині, вітчизняним медичним центрам. Здавалося б, безкоштовна медицина має зробити медичний туризм не конкурентоздатним, однак статистичні дані говорять про протилежне – потік росіян, які звертаються до іноземних лікарів, зростає щороку.

Розслідування журналістки "Російської газети" говорить про те, що лікування, за яким пацієнти звертаються до закордонних світил, можливо отримати і в Росії. Більш того, медики стверджують, що якщо захворювання рідкісне, то російські медики співпрацюють з найкращими іноземними фахівцями, і не виключено, що іноземний фахівець приїде на консультацію до Росії. Тут доречно запитати: "А якщо захворювання не є рідкісним, а достатньо розповсюдженим, але небезпечним? Як, наприклад, рак грудей". На жаль, стаття не дає відповіді на це запитання...

 "Російська газета" розповідає про дві родини, одна з яких їде лікувати свою дитину до Німеччини, а друга проходить лікування у Хайфі. Якщо перша родина знаходиться ще на початку дороги і, не дивлячись на аргументи російських лікарів, має намір відвезти дитину до Німеччини, то друга родина, витративши 9 років на діагностику у російських центрах, здійснює повторний візит до Ізраїлю, де дитині поставили правильний діагноз з першого разу. Чому російські лікарі не змогли переконати перших провести лікування у відповідному російському центрі, якщо він існує, а другим не змогли поставити правильний діагноз протягом такого довгого часу?

Можливо, відповідь проста – у Росії немає достатньої кількості лікарів, які вміють та бажають лікувати. Російська медицина загнала себе у безвихідь тим, що протягом останніх 40 років у медичний ВНЗ можна було вступити лише "по блату", а з тих, хто насправді мав бажання лікувати людей, пробивалися одиниці. Наразі росіян лікують ті самі одиниці, що пробилися, і яких катастрофічно не вистачає на все населення країни, а також більша частина "блатних", які вступили до медичного через міфічний престиж та наявність зв'язків. Саме "блатні" відразу обійняли керівні посади та зараз керують столичними приватними клініками та медичними центрами. При цьому росіяни точно знають, що за кордоном, в Ізраїлі та США, лікарями стають дійсно гідні. Витримати марафон навчання під силу далеко не кожному, диплом отримують ті, хто насправді знає, як потрібно лікувати.

Звісно, не можна говорити про те, що геть усіма російськими центрами керують некомпетентні лікарі. Однак, якщо лікар розумний та талановитий, він швидко покидає своє провінційне місто та намагається потрапити до обласного центру або до столиці. Це прагнення зрозуміле – обладнання обласних та районних лікарень не можна порівняти з обладнанням передових медичних центрів у столиці, втім, його не можна й порівняти ні з чим. На жаль, світлини російських лікарень не раз шокували інтернет. Гірше хіба що у країнах, де відбулися стихійні лиха. Столичні міські лікарні від тих, що на периферії, відрізняються хіба що пофарбованими стінами, але все ж таки рівень лікарів та обладнання дещо вищий. Доречі, у згаданому репортажі "Російської газети" прямо йдеться про те, що сучасні діагностичні процедури, наприклад, МРТ, необхідні для діагностики різних захворювань, здійснюються лише у регіональних центрах. Це обладнання використовується лише у робочі часи, решту часу воно простоює, тому росіяни чекають на ці процедури по 3 місяці, а на діагностику ПЕТ-КТ ще довше. За кордоном, у тому ж Ізраїлі, МРТ здійснюється цілодобово, а ПЕТ-КТ взагалі роблять 7 днів на тиждень, не дивлячись на те, що в суботу усі заклади Ізраїлю не працюють. В Ізраїлі, внаслідок того, що країна дуже маленька, а лікарні і медичні центри, обладнані за останнім словом техніки, сконцентровані на невеликій території, у російських пацієнтів є можливість пройти діагностичні процедури у короткий строк, що у випадку розвитку онкологічного захворювання є однією зі складових успішного лікування.

Ще однією перевагою подорожі на лікування за кордон є те, що всі необхідні процедури можливо здійснити у той проміжок часу, який є у розпорядженні пацієнта. Для мешканців Росії, які проживають у віддалених від Москви та Санкт-Петербургу районах, часто одна подорож за кордон дозволяє заощадити багато часу, грошей та моральних сил. Доречи, про мораль. "Російська газета" говорить про те, що відношення російських лікарів до пацієнтів не просто на грані грубощів, а саме грубощами і є. Зневажливе відношення, відсутність такту, незацікавленість у результаті, а часом, і повна медична безграмотність відштовхують пацієнтів від того, що безкоштовно пропонує вітчизняна медицина. Втім, частина пацієнтів знає, що за нормальне відношення доведеться заплатити, а багато взагалі керується тим, що безкоштовний сир лише у мишоловці, тому все більше і більше росіян їде не лише лікуватися, а й просто обстежуватися, за кордон.

Ізраїльські компанії-провайдери медичного туризму, як, наприклад, Манор Медикал Центр, пропонують комплексні програми діагностики та лікування в Ізраїлі. Робота з пацієнтом починається з першої секунди звернення. У найкоротші строки пацієнт отримує медичну програму діагностики та лікування, а також резюме ізраїльського фахівця та опис медичного центру, де буде здійснюватись обстеження. В критичних для життя випадках діагностика та лікування організовуються у найкоротші строки, так, що вже за три дні після звернення, пацієнт може потрапити на операцію. Варто ще раз підкреслити, що медичні центри Ізраїлю – одні з найкращих медичних закладів у світі, що підтверджується великою кількістю міжнародних сертифікатів. Що таке сертифікований медичний центр? Це сучасне обладнання, лікування та діагностика за найкращими методиками, це лікарі, які пройшли найжорсткіший відбір та навчання, це чудові умови для післяопераційного догляду, а найголовніше – атмосфера турботи та впевненості у тому, що лікування дає позитивний результат.

Можна багато сперечатися на тему, чи є сенс у далекій подорожі, але доки у палаті буде ще 5 осіб, доки стіни будуть пошарпані, а температуру вимірюватимуть ртутним термометром; доки послуги санітарки потрібно буде оплачувати окремо та обов'язково контролювати; доки кваліфікація лікаря викликатиме сумніви, а відношення до Вас залишає бажати кращого; доки обладнання лікарень залишатиметься на рівні початку ХХ сторіччя, лікування та діагностика в Ізраїлі, Німеччині та США користуватиметься попитом російських пацієнтів. Інстинкт самозбереження є одним з найголовніших інстинктів людини, і людина завжди буде прагнути зберегти власне життя та здоров'я.

 

Поділитись

Новини по темі: