20 квітня, 2024
Ми в соцмережах

У Житомирі другий тиждень немає безкоштовного «Трамадолу»

  • 1 квітня, 2011 12:58
З середини березня онкохворим з Житомирського району не дають рецептів для безкоштовного отримання сильних знеболюючих, таких як «Трамадол». Причина - відсутність грошей.

«Трамадол» зменшує гостроту болю у онкохворих. Отримати його можна тільки за рецептом лікаря. Ще в 1998 році Кабінет Міністрів України видав постанову, за якою знеболюючими засобами ця категорія людей забезпечується безкоштовно. Але на практиці хворі, змушені купувати ліки за гроші.

За словами онколога поліклінічного відділення центральної районної лікарні, онкохворим стали відмовляти вперше за кілька років. До цих пір навіть при сильній нестачі грошей, людям, хворим на рак, знеболюючі оплачували завжди. Тепер пропонують альтернативу - брати рецепт і купувати за свої гроші.


Перевищили ліміт за рецептами

Завідуюча поліклінічним відділенням, Тамара Цвігун, пояснила, що до лікарів звертається дуже багато категорій хворих, яким держава пообіцяла безкоштовні ліки. 80 тис. грн. на місяць, які виділяють для цих цілей на весь район, не вистачає. Традиційно в другій половині місяця в поліклініку дзвонять з аптеки і повідомляють, що гроші закінчилися.

Квітневих грошей поліклініка ще не бачила, очікують, що вони надійдуть у понеділок. За прогнозами завідуючої в цьому місяці ситуація знову повториться.

- Те, що необхідно і те, що хворий не може придбати, ми виписуємо за безкоштовними рецептами, - говорить Тамара Цвігун, - «Трамадол» - це у нас знеболюючий препарат. Коли у нас є гроші, ми виписуємо його безкоштовно, коли немає грошей - вибачте нас, будь ласка. Хоча я не повинна просити вибачення у хворих за те, чим я не розпоряджаюся.


Гроші є, але за ними не звертаються

Начальник обласного управління охорони здоров'я Олександр Толстанов вперше про проблему почув від «Журналу Житомира». Каже, що гроші в області є, але керівництво лікарень не зверталося до нього з таким питанням.

- На охорону охорони здоров'я область виділила 14 млн. грн., які залишилися завдяки перевиконанню бюджету, - говорить Олександр Толстанов. - 6 млн. призначені на гемодіаліз, для людей, які страждають хронічним захворюванням нирок, 4 мільйони - на придбання сучасних рентген-апаратів для двох обласних і трьох районних закладів. Решта грошей піде на підтримку інвалідів: протезування кришталиків, протези суглобів, кардіостимулятори, а також на програми забезпечення медичних установ.

Оксана Трокоз, «Журнал Житомира»

Поділитись

Новини по темі: