19 квітня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Житомир
  • У Житомирі три дні не було води. Влада міста не вважає це надзвичайною ситуацією

У Житомирі три дні не було води. Влада міста не вважає це надзвичайною ситуацією

  • 28 березня, 2011 20:44
Три дні з 23 по 25 березня в Житомирі не було води. Були відключені від енергопостачання станції третього підйому Житомирського водоканалу.

Як повідомлялося, станції відключили за борги, наблизилися до 8 мільйонів гривень.

Проте, влада Житомира не порахували це за надзвичайну ситуацію, оскільки офіційний сайт мерії всі три дні мовчав про ситуацію з водопостачанням 273-тисячного міста. Жодного слова про ситуації не прозвучало і з вуст губернатора області Сергія Рижука, який вже не раз говорив про необхідність вирішувати питання з боргами по ЖКГ.

- Проте, мерія за три дні, поки тривало відключення, ніяких заходів з погашення боргу так і не зробила, і не перерахувала в рахунок боргу жодної копійки, надавши виключно гарантійні листи, - заявив журналістам представник компанії «Житомиробленерго».

А ось цитата Рижука, сказана 25 січня цього року: «Якщо запитати мене, яка найгостріша проблема, яка поки що не вирішується в Житомирській області - це розрахунки за енергоносії. Проблема може вирішитися шляхом комплексних системних реформ. Не хочеться далі загравати, обіцяти і вести політику соціального популізму ...».

Як бачимо, комплексні системні реформи, на відміну від соціального популізму, не видно навіть на обрії. А борги тільки збільшуються: підвищення тарифів для порятунку водоканалу в середині березня цього року виявилося не дуже ефективним управлінським рішенням.

По всій видимості, залишається тільки одне - віддати комунальне підприємство у приватні руки.

Мер Житомира Володимир Дебой до недавнього часу стверджував, що питання передачі водоканалу в концесію ще навіть не вивчався фахівцями і тим більше не розглядалося у виконкомі. Дебой висловив думку, що влада Житомира має намір чекати нових пропозицій, і не поспішають віддавати водоканал.

Поки питання «висіло у повітрі», губернатор Житомирської області Сергій Рижук своїм розпорядженням від 4 березня за результатами колегії держадміністрації, яка розглядала питання «проходження опалювального сезону в області», визнав «недостатньою» роботу мерії Житомира з питання проведення розрахунків за спожиті енергоносії.

Мабуть, робота так і залишається «недостатньою», оскільки через три тижні Житомиробленерго в черговий раз відключило водоканал.


Нагадаємо, ВАТ «Інжинірингова компанія «Науково-дослідний інститут комунального водопостачання та очищення води» (м. Москва) хоче взяти в концесію комунальне підприємство Житомирський водоканал. У зв'язку з цим російська компанія на початку лютого звернулася до мера Житомира з проханням на одній з найближчих сесій міської ради розглянути це питання.

Директор представництва компанії в Україні Віктор Скобліков сказав журналістам, що їх копання має намір вкласти 287 мільйонів гривень у модернізацію, ремонт, технічне оснащення підприємства та інженерних комунікацій. При цьому компанія має намір просити про 20-25-річний термін концесії, оскільки близько 13 років необхідно на окупність проекту.

За словами Скоблікова, в кінці 2010 року компанія взяла в концесію водоканали Краматорська та Артемівська (Донецька область).

Коли питання про розгляд концесії перейде в публічну площину, невідомо. Точно можемо припустити, що відключення води в місті будуть продовжуватися, до остаточного вирішення питання про борги. Втім, мешканці Житомира підозрюють, що проблеми водоканалу будуть вирішуватися за їхній рахунок і при будь-якому розкладі: жителі міста залишаться у програшу.
Поділитись

Новини по темі: