19 квітня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Культура
  • У День театру краєзнавець Георгій Мокрицький розповів про житомирські театральні традиції. ВІДЕО

У День театру краєзнавець Георгій Мокрицький розповів про житомирські театральні традиції. ВІДЕО

  • 27 березня, 2011 19:28
Житомир втрачає театральну традицію, якої дотримувалася у місті протягом багатьох років, вважає житомирський краєзнавець Георгій Мокрицький.

Про це він розповів «Журналу Житомира» напередодні Міжнародного дня театру, який 27 березня 50-й рік поспіль відзначають театрали всього світу.

Театру в Житомирі 203 роки. Тут побувала величезна кількість великих акторів, які виступали на найпрестижніших сценах світу.

- Житомир завжди був театральним містом, каже він, - Тут жило багато інтелігенції, багато людей, яким потрібен був театр. Те, на якій відстані Житомир знаходиться від Києва чи Петербурга, ніяким чином не позначалося на смаках людей.

Колись я пропонував, щоб у фойє відкрили своєрідний музей оплесків. Показати фотографії тих великих людей, які тут виступали. Дивлячись на них, ми б могли бачити, який насиченою і високою була культурне життя Житомира. На жаль, зараз ми втрачаємо цю театральну традицію.





Довідка:
Роком народження театру в Житомирі вважається 1809-й, коли в спеціально побудованому для видовищ приміщенні відбулося його урочисте відкриття. Але незабаром дерев'яний театр згорів. Нова будівля, яка збереглася до наших днів, була побудована в 1858 році. Нині в ньому знаходиться обласна філармонія. На той час приміщення житомирського театру вважалося одним з кращих в Україні.
Одним з ініціаторів будівництва театру та формування трупи акторів був польський письменник-гуманіст Юзеф Ігнацій Крашевський, автор повістей з селянського життя, який жив у Житомирі з 1853 по 1860 рік.

Оксана Трокоз, «Журнал Житомира»

Поділитись

Новини по темі: