23 квітня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Кримінал
  • ЗМІ: проти Кучми порушили кримінальну справу за вбивство Гонгадзе

ЗМІ: проти Кучми порушили кримінальну справу за вбивство Гонгадзе

  • 22 березня, 2011 10:53
Генеральна прокуратура України порушила кримінальну справу проти екс-президента країни Леоніда Кучми за підозрою в організації вбивства журналіста Георгія Гонгадзе.

Про це повідомляє видання УНІАН з посиланням на джерела, наближені до ГПУ.

Також, за даними джерела видання, Генеральна прокуратура видала розпорядження прикордонній службі України щодо заборони на виїзд Леоніда Кучми за кордон. Рішення про порушення цієї кримінальної справи, уточнило джерело, прийняв перший заступник ГПУ Ренат Кузьмін.

Сам перший заступник генпрокурора Кузьмін заявив по телефону інформагентству УНІАН на питання, чи дійсно ГПУ порушила кримінальну справу стосовно Кучми: "Ви ж знаєте телефон прес-служби, з цими питаннями звертайтеся до неї".

Однак у Генпрокуратурі України заявляють, що не мають інформації про нібито порушення кримінальної справи відносно колишнього президента Кучми у зв'язку з убивством журналіста Гонгадзе. "У прес-службі інформації про це немає, ми нічого не може коментувати", - сказав в понеділок "Інтерфаксу" керівник прес-служби ГПУ Юрій Бойченко.

Тим часом інтернет-видання "Українська правда" стверджує, що навіть два, не пов'язаних між собою, джерела з вищих ешелонів влади підтвердили йому інформацію про порушення кримінальної справи проти другого президента України в рамках розслідування "справи Гонгадзе". "Очікується, що про це буде публічно повідомлено у вівторок на прес-конференції першого заступника генпрокурора Рената Кузьміна", - говориться в статті.

Представник інтересів вдови журналіста Мирослави Гонгадзе Валентина Теличенко сказала зі свого боку в цьому зв'язку: "Не можу ні підтвердити, ні спростувати, оскільки офіційно мені ніхто про це не повідомляв".

Раніше адвокат Теличенко заявляла, що ГПУ намагається применшити провину заарештованого екс-начальника департаменту зовнішнього спостереження МВС України за часів правління президента Кучми, генерала Олексія Пукача, і сховати від відповідальності замовників гучного вбивства.

2 березня апеляційний суд відмовив у задоволенні клопотання про те, що вбивство журналіста Гонгадзе було замовним. Суд розглянув скарги Мирослави Гонгадзе та потерпілого Олексія Подольського на виключення Генпрокуратурою з обвинувачення Пукача замовного характеру вбивства Гонгадзе.

Відмовившись задовольнити клопотання, апеляційний суд залишив у силі рішення Печерського суду про законність закриття кримінальної справи щодо Пукача в частині обвинувачення у замовному характері вбивства Гонгадзе.

Як повідомлялося, раніше Печерський суд Києва визнав законним закриття слідчим справи проти Пукача в частині обвинувачення його у замовному вбивстві. Слідство і суд порахували, що Пукач в діях по Гонгадзе виконував злочинний наказ покійного нині екс-глави МВС країни Юрія Кравченка, а не замовлення на вбивство журналіста.

У грудні минулого року Головне управління з розслідування особливо важливих справ Генпрокуратури України завершило розслідування кримінальної справи за обвинуваченням екс-генерала Пукача у вчиненні злочинів. Досудовим слідством було встановлено, що в ніч на 17 вересня 2000р. Пукач, діючи за вказівкою тодішнього міністра внутрішніх справ України Кравченко та інших посадових осіб, здійснив умисне вбивство журналіста Гонгадзе за попередньою змовою групи осіб, у зв'язку з виконанням потерпілим громадських і журналістських обов'язків.

У свою чергу адвокат дружини журналіста Валентина Теличенко заявила, що в справі про вбивство Гонгадзе змінилася формулювання звинувачення щодо Пукача. "Якщо раніше Пукачу інкримінувалося скоєння замовного вбивства, то тепер цього пункту немає", - підкреслила вона.


Справа Гонгадзе

Опозиційний журналіст Георгій Гонгадзе, головний редактор інтернет-видання "Українська правда" зник у Києві 16 вересня 2000 року. У листопаді того ж року його обезголовлене тіло було виявлене в лісі поблизу міста Тараща Київської області.

У 2000 році було оприлюднено записи, зроблені колишнім офіцером Держохорони Миколою Мельниченком нібито в кабінеті на той час президента України Леоніда Кучми. На плівці голос, схожий на голос Кучми, віддає розпорядження "розібратися з журналістом". Проте слідство заявляло, що не розглядає екс-президента Кучму, як фігуранта справи про вбивство Гонгадзе.

Підозрювані в причетності до вбивства були затримані в лютому 2005 року. Ними виявилися троє співробітників департаменту зовнішнього спостереження і кримінальної розвідки МВС, підлеглі генерала Олексія Пукача. Судовий процес над ними почався в грудні 2005 року.

У 2008 році всі троє були визнані винними у скоєнні вбивства журналіста. Свою провину колишні правоохоронці визнали частково, заперечуючи, що вбивство Георгія Гонгадзе було скоєно ними за попередньою змовою. 15 березня 2008 Апеляційний суд Києва виніс підсудним вирок: Валерій Костенко і Олександр Попович були засуджені на 12 років позбавлення волі, Микола Протасов - на 13 років.

У липні 2009 року в одному з сіл Чуднівського району Житомирської області був арештований сам Пукач, йому пред'явлені звинувачення у вбивстві Гонгадзе. Пукач повідомив, що наказ убити Гонгадзе йому віддав особисто Кравченко і він був особисто представлений Володимиру Литвину (який очолював тоді Адміністрацію Президента) через кілька днів після злочину. Це нібито відбулося випадково, коли Литвин заїхав провідати Кравченка в його кабінеті.

Пукач заявив, що наказ відрізати голову і перепоховати тіло Гонгадзе він отримав на другий день після цих подій у кабінеті Кравченко, щоб замести сліди, але він, Пукач, злякався, що стане крайнім, і підкинув у могилу прикраси Георгія.

Згідно з матеріалами слідства, екс-глава МВС Кравченко покінчив з собою 4 березня 2005 року. До справи прикладена записка, текст якої, за словами слідчих, такий: "Мої дорогі, я не винен ні в чому. Пробачте мені. Я став жертвою політичних інтриг президента Кучми і його оточення. Йду від вас з чистою совістю. Прощайте". Генпрокуратура направляла записку на графологічну експертизу, яка підтвердила, що написана вона рукою Кравченка.

Поділитись

Новини по темі: