20 квітня, 2024
Ми в соцмережах

Укртелеком проданий австрійцям за 10,6 млрд. грн.

  • 11 березня, 2011 18:05
Фонд державного майна України (ФДМУ) продав ТОВ "ЕСУ" (ESU) - дочірній компанії австрійського інвестиційно-фінансового консорціуму EPIC 92,79% акцій компанії "Укртелеком" за 10575 мільйонів гривень.

Договір підписали сьогодні в п'ятницю в Києві голова ФДМУ Олександр Рябченко та уповноважена особа ТОВ "ЕСУ" Вольфганг Хертіш.

Коментуючи підписання угоди, голова ФДМУ повідомив, що покупець повинен сплатити всю суму протягом 60 днів (половина - протягом 30 днів, друга - протягом наступних 30).

А. Рябченко також зазначив, що станом на 11 березня боргові зобов'язання "Укртелекому" становлять 160 млн доларів і 3,7 млрд. гривень. Він підкреслив, що згідно з умовами продажу "Укртелекому" покупець повинен буде забезпечити прибуткову економічну діяльність компанії.

Одним з головних інвестиційних зобов'язань нового власника компанії є створення системи спеціального зв'язку протягом 2 років. Голова ФДМУ звернув увагу на те, що у випадку, якщо б "Укртелеком" продавали через рік, його вартість була б нижчою.

Раніше О. Рябченко повідомив, що на конкурс з продажу 92,79% державного пакету акцій "Укртелекому" надійшла лише одна заявка - від компанії "ЕСУ" (ESU).

11 лютого нинішнього року Фонд державного майна України після проведеної оцінки зробив пропозицію ТОВ "ЕСУ" придбати ВАТ "Укртелеком" за 10575 млн грн. Згідно з вимогами законодавства, ФДМУ звернувся до ТОВ "ЕСУ", як єдиного учасника в конкурсі з продажу пакета акцій ВАТ "Укртелеком" з пропозицією придбати цей пакет саме за таку ціну.

18 лютого 2011 ТОВ "ЕСУ" дало офіційну згоду на придбання пакета акцій ВАТ "Укртелеком" розміром 92,79% статутного капіталу за ціною 10 млрд 575 100 000 грн.


Новому власникові доведеться вкласти в «Укртелеком» не менше $1 млрд.

Для того, щоб телекомунікаційна компанія «Укртелеком» могла конкурувати з іншими операторами зв'язку, її новому власнику, компанії «ЕСУ» потрібно інвестувати не менше 1 млрд. доларів.

Таку думку висловив голова Фонду держмайна України Олександр Рябченко.

«Укртелеком» - це компанія, яка потенційно через банкрутство перестала б існувати. Це історично гарантовано. І тому в його розвиток необхідно інвестувати не менше 1 млрд. дол Тому що послуги "Укртелекому" мають бути вищі за якістю, ніж послуги мобільного зв'язку, в іншому випадку «Укртелеком» не витримає конкуренції», - заявив Рябченко.

Рябченко зазначив, що компанія «ЕСУ» разом з «Укртелекомом» придбала борги в сумі 160 млн. дол і 3 млрд. 700 млн. грн. Крім того, «Укртелекому» належить підтримувати систему Держспецзв'язку, до якої також додається, за попередніми оцінками, близько 200 млн. грн.


Продаж «Укртелекому» - це велика втрата для економіки та іміджу держави - опозиція

Українська влада не змогла забезпечити проведення чесного та прозорого конкурсу з продажу «Укртелекому». Про це заявив міністр економіки та інфраструктури опозиційного уряду Олександр Бондар.

«Ніякого прозорого конкурсу не було, і, на жаль, влада в черговий раз втратила можливість показати Україну світу як цивілізовану країну», - зазначив він.

Бондар підкреслив, що «Укртелеком» проданий в інтересах вищого керівництва держави, а не в інтересах країни.

«Замість того, щоб на прикладі продажу привабливого об'єкта України показати відкритість і прозорість приватизації та продемонструвати бажання влади дійсно залучити інвестиції, ми отримали продаж під конкретного покупця, заздалегідь визначеного і за заздалегідь визначеною ціною», - заявив міністр опозиційного уряду.

За слова Бондаря, це економічна втрата для держави, втрата іміджу: «Фактично Україна пішла шляхом арабських країн, де перші особи держави, як правило, володіють телекомунікаційними компаніями».

Бондар також переконаний, що такий продаж «Укртелекому» - це поганий сигнал для західних інвесторів, яким влада дає зрозуміти, що їх тут не бажають бачити і не чекають: «Втрати для економіки держави важко порахувати, оскільки під цей об'єкт могли залучатися надалі великі інвестиції».

Крім того Олександр Бондар звернув увагу на те, що «Укртелеком» вимагає мільярдні кошти для здійснення модернізації: «Доля монополіста стаціонарного зв'язку не зрозуміла, оскільки ми ще не знаємо хто є його реальним власником і чи є у цієї людини або структури такі кошти - теж не відомо».

ДОВІДКА: "Укртелеком" - найбільший в Україні оператор зв'язку, 92,86% акцій якого належить державі. Компанія була включена в перелік об'єктів, що підлягають приватизації в 2007 р. Кількість абонентів місцевого телефонного зв'язку становить 10,2 млн. Компанія також надає послуги доступу до Інтернету, мобільного зв'язку  (ТМ Utel) та ін
Поділитись

Новини по темі: