19 квітня, 2024
Ми в соцмережах

Біля пам'ятника Шевченку зібралося близько тисячі житомирян. ФОТО

  • 9 березня, 2011 15:32
Сьогодні 9 березня, в Житомирі, як і по всій Україні пройшли заходи з нагоди 197-річчя від дня народження Тараса Шевченка.

У Житомирі, поряд з пам'ятником Т. Г. Шевченку зібралося близько тисячі чоловік.

Урочистості відвідали заступник голови Житомирської обласної державної адміністрації Віктор Балюрко, перший заступник голови обласної ради Володимир Арешонков, Житомирський міський голова Володимир Дебой, народний депутат України Микола Рудченко, представники громадських, релігійних, політичних організацій, трудових колективів, державних установ.

Кобзар народився 9 березня 1814 року. Його талант проявився в написанні віршів та прози українською та російською мовами, художній та графічній творчості, громадській діяльності, філософії, політиці, фольклористиці.

Тарас Шевченко почав писати вірші у другій половині 30-х років. У 1840 р. у Петербурзі вийшла перша збірка його віршів "Кобзар".

У 1854-1858 роках написав російською мовою повісті "Музикант", "Художник", "Нещасний", "Капитанша", "Близнюки". Останніми прозовими творами Тараса Шевченка є повість "Прогулянка із задоволенням і не без моралі" (1856-1858) та щоденникові записи "Журнал".

В Україні в 1859 р. написав низку високих зразків інтимної та пейзажної лірики. Кілька його творів цього періоду опубліковано в журналі "Основа" та альманасі "Хата".

Тарас Шевченко був одним з найвидатніших майстрів українського образотворчого мистецтва. Він працював у галузях станкового живопису, графіки, монументально-декоративного розпису та скульптури, досконало володів технікою акварелі, олії, офорту, малюнка олівцем і пером. Він є автором понад тисячі мистецьких творів (не збереглося більше 160). У 1859-1860 роках виконав офорти з творів зарубіжних та російських художників, за які отримав звання академіка гравірування.

Ім'я Тараса Шевченка відоме в усьому світі: у багатьох країнах йому встановлено пам'ятники, його твори перекладені майже на всі мови світу, його ім'ям в Україні названо навчальні заклади, театри, площі, вулиці, міста. Національна опера України, Київський національний університет, центральний бульвар міста Києва носять ім'я видатного сина українського народу - Тараса Шевченка.

Нагадаємо, також сьогодні о 17:30 біля пам'ятника Кобзареві, пройде незвичайна акція «Порвіть кайдани!».

http://www.zhitomir.info/images/mod_news/2011-03-09taras_197_12.jpg

Світлини: В'ячеслав Ратинській, Житомир інфо
Поділитись

Новини по темі: