28 березня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Житомир
  • Житомирський пам'ятник Леніну потрапив до рейтингу актів вандалізму. ФОТО

Житомирський пам'ятник Леніну потрапив до рейтингу актів вандалізму. ФОТО

  • 19 лютого, 2011 22:44
Як показує історія, актам вандалізму більше всього схильні радянські пам'ятники, зокрема, пам'ятник Леніну і пам'ятники учасникам Великої вітчизняної війни.

Журналіст видання «Багнет» Дмитро Воронков склав рейтинг найбільш витончених витівок вандалів за останнє десятиліття в Україну.

На шостій позиції Рейтингу актів вандалізму закріпилися житомирські "художники" і житомирські "письменники". Зокрема, в даній позиції мова піде про випадок, що мав місце бути в лютому 2010 року в центрі Житомира, на площі Cоборной.

Нагадаємо, тоді вандали розмалювали пам'ятник Леніну фарбою. Більш того, неслава нагадали місцевій владі про те, що пам'ятник пора переносити, написавши на ньому « На смітник історії ».

Проте, це вже не перший випадок, коли зловмисники в Житомирі виявляли бажання позбутися від монумента. Так, ще 6 листопада 2009 року, напередодні річниці Жовтневої революції, група молодих людей наклеїла на пам'ятник Леніна листівку про те, що, згідно з Указом Президента, він підлягає знесенню.


А лідером українського рейтингу стає випадок, що стався в Луцьку. Тут у 2009 році невідомі вчинили акт вандалізму над пам'ятником Лесі Українці. Вандали не були надто суворі, пошкодивши лише руку монумента. Але при цьому зловмисники розвернули пам'ятник спиною до центральної алеї парку, «обличчям» до монументальної «книзі» з її ж творчістю.

Друге місце закріпилося за пам'ятником вождю жовтневої революції Володимиру Леніну. Наруга над пам'ятником сталося 15 січня 2010 року. У той день в Києві на станції метро «Театральна» українські націоналісти дійсно за допомогою автогену випалили зірку на бюсті Леніна. Сам монумент був встановлений в вестибюлі.

Заслужене третє місце також закріпилося за монументом Іллічу. 3 квітня 2009 в Луганській області в місті Рубіжне пам `ятник був підірваний, пошкодивши вождю задню частину трохи нижче спини. Підривником виявився рятувальник водолазної станції одного з комунальних підприємств. Вибуховий пристрій він виготовив власноруч із латунної трубки, яку наповнив вибуховою речовиною, взятим з боєприпасів часів Великої Вітчизняної війни. Боєприпаси ж 20-річному вандалові пощастило знайти в лісі влітку 2008 року. 

Четверта позиція дісталася витівку українських націоналістів, які в серпні 2009 року в самому центрі Києва, озброївшись кувалдами і молотками, від душі надавали «Леніну» «по носі», а також позбавили монумент лівої руки.

П'яте місце в рейтингу присуджується вандалам-мародерам, які в 2010-му на Пагорбі Слави у Львові осквернили меморіал радянським воїнам. Зокрема, з пам'ятника Батьківщині-матері, який розташований на Пагорбі Слави, невідомі вкрали близько 7 метрів бронзової гірлянди.






http://img.zhzh.info/_ph/1/2/775221031.jpg
Пам'ятник Леніну «На смітник історії». фото В'ячеслав Ратинський, Житомир Інфо



http://img.zhzh.info/_ph/1/2/904163131.jpg














Секретар Житомирського обкому партії Зінаїда Стрякіна.
Поділитись

Новини по темі: