28 березня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Житомир
  • Мокрицький запропонував перейменувати в Житомирі вулицю Якіра на Падеревського. «Свобода» проти

Мокрицький запропонував перейменувати в Житомирі вулицю Якіра на Падеревського. «Свобода» проти

  • 8 лютого, 2011 1:58
Топонімічна комісія при управлінні архітектури Житомирського міськвиконкому, яку очолює Георгій Мокрицький, рекомендувала перейменувати вулицю Іони Якіра, і надати їй нову назву - імені  Ігнація Яна Падеревського.

Як стало відомо «Журналу Житомира», Житомирська ВО «Свобода» виступила проти такого перейменування.

На думку націоналістів, у 1919 році, Ігнацій Ян Падеревський був прем'єр-міністром Польщі і очолював збройну боротьбу польських шовіністів проти Української держави, яка завершилася окупацією Галичини, Волині та Полісся.

- Депутати-свободівці у Житомирській міськраді вже направили звернення про  перейменування цієї вулиці (Якіра) на честь видатного житомирянина, державного діяча 20-го століття, учасника боротьби за незалежність Миколи Сціборського. У Житомирі про нашого земляка немає жодної згадки,  крім могильної плити, - зазначив голова обласної організації ВО «Свобода» Сидір Кізін.

За словами Сидора Кізіна, перш ніж давати нову назву вулиці, необхідно радитися з громадою.

- Я не сумніваюся в професійності топонімічної комісії, але ми не допустимо знущання над почуттями українців, адже ми несемо спільну відповідальність за виховання майбутніх захисників нашої держави, - зазначив Кізін.


ДОВІДКА: Ігнацій Ян Педеревській (1860-1941) - польський піаніст і державний діяч Польщі часів Юзефа Пілсудського. У 1919 р. був прем'єр-міністром Польщі і очолював збройну боротьбу проти української держави, яка завершилася захопленням українських земель -  Галичини, Волині та Полісся і включенням їх до складу Польського держави.

Микола Сціборський народився 28 березня 1897 р. в Житомирі. Учасник I-й Світової війни; в 1917 році вступив в українську армію, підполковник Армії УНР. Талановитий публіцист, теоретик українського націоналізму. З 1929 року - член Проводу Українських Націоналістів, співзасновник Організації Українських Націоналістів. Влітку 1941 року очолював Похідні групи ОУН, учасник відновлення незалежної Української держави, зокрема і в Житомирі. Загинув 30 серпня 1941, похований на території Преображенського собору м. Житомира.
Поділитись

Новини по темі: