28 березня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Політика
  • Валентин Стойко запропонував ще перейменувати в Житомирі вулицю Якіра на вул.Сціборського

Валентин Стойко запропонував ще перейменувати в Житомирі вулицю Якіра на вул.Сціборського

  • 4 лютого, 2011 15:21
Голова Житомирської міської організації ВО Свобода Валентин Стойко вимагає, щоб у Житомирі була вулиця на честь видатного ОУНівція Миколи Сціборського.

Нагадаємо, депутат Житомирської міської ради Валентин Стойко вже звертався до мера міста з приводу перейменування вулиць у Житомирі. Тоді, було запропоновано змінити назву вулиць Котовського та Хлібної на Героїв Базару і Романа Марчака.

Валентин Стойко попросив сприяння у вирішенні питання про надання одній з існуючих чи нових вулиць міста, імені видатного діяча ОУН, підполковника Армії УНР Миколи Сціборського. Імовірно, дати ім'я Сціборського існуючій вулиці Якіра.

Як відомо, в центрі Житомира на території Преображенського собору могила Миколи Сціборського і сотника Української Галицької Армії Омеляна Сеника, загиблих 30 серпня 1941 року. ВО Свобода має намір встановити кам'яний хрест і нову надгробну плиту на могилі діячів ОУН.

- Так як Микола Сціборський вніс значний внесок у розвиток державності України, боровся за її незалежність, вважаю за доцільне присвоєння йому звання Почесного Громадянина міста Житомира, - зауважив свободівець Валентин Стойко.

ДОВІДКА: Микола Орестович Сціборський народився 28 березня 1898 року в Житомирі. Учасник I-ї Світової війни; в 1917 році перейшов до Української армії.

Видатний діяч ОУН, теоретик українського націоналізму, публіцист. Учасник Визвольної Боротьби, підполковник Армії УНР. Провідник Легії українських націоналістів, з 1929 року - член Проводу Українських Націоналістів, співзасновник Організації Українських Націоналістів. Влітку 1941 року очолював Походні Групи ОУН, які проголошували незалежну Українську державу, зокрема в Житомирі.

Підступно вбитий у Житомирі 30 серпня 1941. Похований на території Преображенського собору м. Житомира.
Поділитись

Новини по темі: