28 березня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Події
  • Пам’ять героїв Крут вшанували сьогодні у Житомирі. ВІДЕО

Пам’ять героїв Крут вшанували сьогодні у Житомирі. ВІДЕО

  • 29 січня, 2011 21:41
93 роки тому - 29 січня 1918-го - на залізничній станції Крути, що за 130 кілометрів від Києва, чотиритисячна більшовицька армія Муравйова зійшлася у двобої із трьома сотнями київських гімназистів, студентів та курсантів. Юнаки захищали підступи до української столиці.

Десятиліттями історія бою або замовчувалась, або обростала міфами і вигадками, як у закордонній, так і у вітчизняній історіографії. Лише згодом, у 2006 році на місці бою встановлено пам'ятник i у 80-ті роковини бою монетним двором випущено в обіг пам'ятну гривню.

Історична лекція на честь героїв Крут відбулася у житомирській обласній науковій бібліотеці ім. Ольжича.  Влаштували її організації «Патріот України» та «Марш Патріотів». До них долучились студенти та викладачі історичного факультету ЖДУ ім. І. Франка. Зокрема, своїми дослідженнями даної теми поділився кандидат історичних наук Геннадій Махорін.  

- Із виступів істориків ми дізнались ті речі про події 1918 року, про які не знали із шкільної чи університетської програми. Це означає, що просвітницька діяльність громадських організацій є затребуваною, і не лише в Житомирі, а й в інших містах нашої держави, - розповіли «Журналу Житомира» учасники лекції.

«Аналогічні заходи пройшли сьогодні по всій Україні» - зазначив співорганізатор заходу Костянтин Суський.
Поділитись

Новини по темі: