26 квітня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Суспільство
  • Жителі Житомира підтримують ініціативу вилучити з обігу монети 1 і 2 копійки. ВІДЕО

Жителі Житомира підтримують ініціативу вилучити з обігу монети 1 і 2 копійки. ВІДЕО

  • 28 січня, 2011 17:36
Більшість опитаних жителів Житомира підтримують ініціативу Нацбанку вилучити з обігу монети номіналом 1 і 2 копійки, передає телеканал Союз ТВ.

Нагадаємо, про цю новину повідомив заступник голови НБУ Володимир Кротюк, уточнивши, що поки це питання тільки вивчається, і коли буде ухвалено рішення - сказати складно.

Кротюк вважає, що назріла необхідність вилучити з обігу монети номіналом 1 і 2 копійки, тому що вони є малозатребуваними, а вартість їх виготовлення набагато вище номіналу (у 8-16 разів, тому що їх карбують з дорогої нержавіючої сталі. - Авт.).

Керівник прес-служби НБУ Сергій Шуміхін роз'яснив: це не означає, що вже найближчим часом копійки і двушки перестануть приймати в магазинах. Якщо навіть Нацбанк і припинить раптом їх карбувати з міркувань економії, то ці гроші в обороті все одно залишаться, просто їх стане менше.

Експерти вважають: 1 і 2 копійки виводити з обігу треба, але поступово.

«Нацбанк може заощадити на їх карбування 30-40 млн грн. на рік, але якщо 1 і 2 копійки відразу скасувати, то ціни відразу округлять до 5 копійок, а це додасть до річної інфляції 0,1-0,2% », - говорить Найман. Жолудь вважає, що Нацбанк збирати дрібноту не буде, достатньо перестати її карбувати, і через 2-3 роки копійки зникнуть. А до того часу і ціни підростуть, так що необхідність дати на здачу, наприклад, 2 копійки відпаде сама собою, і їх скасують.


Нова купюра в 1000 гривень

Також, в Україні обговорюють топ-новина від Нацбанку - про те, що в країні може з'явитися нова, найбільша купюра - номіналом 1000 гривень.

Чий портрет буде зображений на ній є великою таємницею.

Дизайн купюр розробляють художники банкнотно-монетного двору, прізвища яких не афішуються з міркувань держбезпеки. Але один з можливих варіантів - портрет драматурга Пантелеймона Куліша (на фото). Як роз'яснило нам джерело в НБУ, таку купюру в презентаційному варіанті, тобто без вказівки номіналу, Нацбанк випустив в 2008 році. У 90-х роках художники пропонували зобразити на «тисячі» митрополита Петра Могилу, але його не затвердили.


Для чого тисяча?

«Думаю, що обережна заява Кротюка - це підготовка громадської думки, а тисячні банкноти вже щосили друкують і введуть в обіг через 1-2 місяці», - вважає джерело в банківських колах. Аналітик МЦПІ Олександр Жолудь стверджує, що поява більш великої купюри, ніж нинішні гривні, обумовлено економічно: «За 14 років після введення в обіг гривня подешевшала на 80%, тому цілком логічно віддрукувати 1000 гривень».

Втім, в народі, як зазвичай буває при введенні нових великих купюр, відразу пішли розмови, що, мовляв, тепер почнуть друкувати гроші і ціни злетять вгору. Наприклад, у 2006 році, коли ввели 500 гривень, інфляція була 11,6%. А, приміром, у 2008-му, коли нових грошей не друкували, інфляція стрибнула до 22%. 
Поділитись

Новини по темі: