29 березня, 2024
Ми в соцмережах

На цигарках тепер будуть друкувати страшні малюнки. ФОТО

  • 28 січня, 2011 17:30
Кабінет міністрів схвалив перелік кольорових картинок і піктограм, які будуть друкуватися на пачках сигарет.

На картинках зображені легені завзятого курця, людина за гратами з сигарет, діти в клубах диму і лікарі, реанімують хворого. У Міністерстві охорони здоров'я вважають, що наочні медичні застереження зменшать кількість курців на 1-3%. При цьому експерти переконані, що найефективніший спосіб боротьби з курінням - підвищення ціни на сигарети і пропаганда здорового способу життя.

У розпорядженні журналістів опинився протокол засідання Кабінету міністрів від 19 січня, на якому було прийнято постанову "Про затвердження переліку картинок і піктограм, що входять у додаткові медичні попередження на упаковках тютюнових виробів". Кабмін доручив Мінохоронздоров'я в тижневий термін доопрацювати документ і погодити його з віце-прем'єром-міністром інфраструктури Борисом Колесніковим, що знаходиться зараз на лікарняному.

Нагадаємо, 11 червня 2009 року парламент прийняв зміни до закону "Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення", адаптуючи його до норм Європейської конвенції з боротьби проти тютюну, ратифікованої Україною у 2006 році. Відповідно до змін, на пачці сигарет повинні розміщуватися з одного боку - інформація про вміст нікотину і смол, а також напис "Паління вбиває", а з іншого - кольорова картинка або піктограма, що зображає наслідки куріння, і одна з десяти написів, прийнятих в Євросоюзі. Серед останніх - "Куріння викликає рак легень", "Куріння може викликати повільну та болючу смерть", "Куріння пошкоджує сперму і може призвести до імпотенції".

Як повідомив завідувач відділом контролю над тютюном Українського інституту стратегічних досліджень Мінздраву Костянтин Красовський, відомство надало на засідання Кабміну 37 кольорових картинок і піктограм. На картинках, зокрема, зображені уражені раком легені хворого, чоловік за гратами з сигарет, труп людини, шия хворого на рак горла і діти в клубах сигаретного диму.

"У січні 2010 року Україна уклала угоду з Євросоюзом на використання цих зображень. Вони вже друкуються на пачках сигарет у Великобританії, Бельгії, Румунії, Латвії, - уточнив пан Красовський .- Щороку від хвороб, пов'язаних з наслідками куріння, в Україні вмирає 100 тис . людина. Буде добре, якщо ми врятуємо життя хоча б 1% від цієї кількості. Головне, домогтися, щоб курцеві було огидно брати до рук пачку цигарок ". На думку експерта, картинки і піктограми дозволять знизити число курців в Україні на 1-3%.

Як розповіло джерело в Кабміні, МОЗ попросили прибрати з переліку зображення трупа людини і шиї хворого на рак горла, замінивши їх на більш нейтральні картинки. "Ми виконали всі вимоги. Торік Кабмін тричі відмовлявся затвердити ці картинки без пояснення причин. Сподіваємося, цього року підпишуть", - відзначило джерело, додавши, що документ набуде чинності через 18 місяців після підписання прем'єр-міністром Миколою Азаровим.

Разом з тим, народний депутат Леся Оробець (НУНС) переконана, що проти введення картинок і піктограм виступлять виробники тютюнових виробів.

"'Тютюнники' були проти підвищення акцизу і обмежень на рекламу сигарет. Цього разу вони піднімуть крик, що ми калічимо психіку незрілих споживачів страшними картинками, - сказала пані Оробець .- Вони ні слова не скажуть про те, що в їх маркетингових стратегіях основний упор робиться на школярів, 100 тис. яких кожен рік повинні замінювати загиблих від паління споживачів. Життя і здоров'я дітей для них ніщо, не втратити дохід - ось головна мета! "

Втім, менеджер з корпоративних комунікацій "Philip Morris Україна" Олексій Калініченко запевнив, що компанія виконає постанову Кабміну. Він не зміг спрогнозувати економічні наслідки даної постанови, процитувавши дані дослідження Всесвітньої організації охорони здоров'я: "93% населення України поінформовані про негативні наслідки куріння". На думку фахівця, найефективнішим способом боротьби з курінням, є підвищення роздрібних цін на сигарети.

А президент Української торгово-промислової конфедерації Володимир Демчак переконаний, що найкращим способом боротьби з курінням, є пропаганда здорового способу життя. "В Україні 37% населення курять, а в США ця цифра набагато нижче, хоча там на пачках сигарет немає страхітливих картинок. Тому що в США культивується ідеологія здорового способу життя. А в нас хочуть все заборонити і всіх покарати. Ефект від цього - нульовий ", - сказав пан Демчак.


Зразки картинок, які планується розмістити на пачках


http://img.zhzh.info/_ph/1/2/569968986.jpg







Поділитись

Новини по темі: