29 березня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Кримінал
  • 13-річний житель Житомира Андрій Неподобний виявився жертвою лікарського страху

13-річний житель Житомира Андрій Неподобний виявився жертвою лікарського страху

  • 17 січня, 2011 1:12
Справа «чорних» трансплантологів з Інституту Шалімова оголила серйозну проблему пересадки органів в Україні. На жаль, навіть найкваліфікованіші лікарі не в силах допомогти приреченим пацієнтам.

Закони регулюють питання пересадки настільки незграбно, що шанси хворих отримати потрібний орган скорочуються в десятки разів. У країні, де скасовано смертну кару, відмова лікаря проводити операцію з пересадки органів майже завжди стає вироком.

Так, жертвою лікарського страху виявився 13-річний хлопчик, житель Житомира Андрій Неподобний. Ось вже кілька років дитина страждає дуже серйозним захворюванням. Чотири роки тому - як тільки почався перехідний вік - його нирки відмовили. Єдина людина, яка за законом може поділитися з ним органом, - мама Андрійка Валентина.

Але, на жаль, варіант пересадки лікарі виключили. При проведенні обстеження Валентини неподібний з'ясувалося, що на одній з нирок у неї пухлина - відповідно донором жінка бути не може. Пухлину видалили, але тепер зникла можливість трансплантації для сина.

 - Більше ніхто, крім мене, не може віддати дитині нирку, батько навіть аліменти не платить ... Яка вже тут операція, - у розпачі розповіла Валентина в той час, як Андрійко був на гемодіалізі. - Через хворобу моя дитина до школи ходить двічі на тиждень, іноді - рідше. У свої 13 він учиться тільки в 7-му класі.

Зараз хлопчику доводиться 3-4 рази на тиждень проходити процедуру гемодіалізу. Він вже пережив 15 спільних наркозів, декілька складних урологічних операцій, 5 операцій на руці (дитині встановлювали спеціальне пристосування, яке зшиває вену і артерію для проведення гемодіалізу), по кілька місяців йому доводиться лежати в лікарні. Двічі Андрій лежав в «Охматдиті», ще раз - в Інституті Шалімова.

 - Зараз перспектив у нас ніяких. Звичайно, теоретично можливо пересадити орган від трупного донора, але донорів таких немає. Лікарі пропонують їхати за кордон. Ми дізнавалися: операція в Ізраїлі чи в Росії обійдеться в 100 тисяч доларів - звідки в нас така сума? Я - пенсіонерка, отримую трохи більше 700 гривень на місяць. Всі гроші йдуть на ліки та кров для сина, - розповідає мама Андрійка. - Мені сказали, що варіант пересадки моєї нирки синові буде можливий тільки через 2 роки, та й то якщо не буде протипоказань. Але хто знає, що за цей час може статися ...

Здається, що в цьому складного - знайти донорський орган у померлої людини і віддати маленькому Андрюші?

Але справа в тому, що за законом в Україні діє презумпція незгоди. Тобто померла людина автоматично не погоджується віддавати свій орган для пересадки (за винятком тих випадків, коли він ще до своєї смерті оформив заповіт, вказавши в ньому, що його тіло можуть використовувати для наукових цілей).

А ви готові поділитися своїми органами після смерті?

    P.S. Бажаючі допомогти Андрію Неподобному можуть телефонувати його мамі Валентині неподібний за номером (097) 477-80-04.
Поділитись

Новини по темі: