29 березня, 2024
Ми в соцмережах

У Житомирі онкохворих дітей лікують фарбами ВІДЕО

  • 17 січня, 2011 18:39
Сеанси арт-терапії стали вже традиційними для маленьких пацієнтів з онко-гематологічного відділення Житомирської обласної дитячої лікарні. Крім таблеток, уколів, мікстур та різноманітних процедур дітей лікують за допомогою творчості. 

Ліпити із глини і малювати дітей учить житомирська художниці Олена Гузенко. Вперше вона запровадила таку традицію ще у 2004 році, коли почала займатися з око хворими дітьми у київській клініці. Проект одразу став успішним. Під час занять діти настільки захоплювались творчістю, що просто забували про всі хвороби.
- Був випадок, що дитина, яку мали виписувати напередодні занять, попросилася залишитись ще на два дні, щоб не пропустити заняття з арт-терапії, - розповідає Олена Гузенко. – Діти спочатку бояться: а раптом не вийде? Але коли беруться за справу і бачать результат, то радості їх нема меж.
Олена Гузенко щотижня проводить заняття із хворими дітьми. Але, щоб і в час її відсутності діти мали змогу малювати, дала кілька уроків і для медиків. Тож тепер і лікарі, і пацієнти займаються живописом.



Про користь таких занять розповіла Людмила Чмут, завідуюча онкогематологічним відділенням:
-Під час творчих занять діти навчаються творити прекрасне, що закріпляє віру в одужання, допомогає легше переносити лікування. Створюються дружні сімейні відносини в колективі, батьки та діти знаходять ще одну спільну роботу для душі.

Проект не фінансується державою. Олена Гузенко сама знаходить гроші для придбання паперу, фарб, пензликів,глини та інших матеріалів. Впродовж новорічно-різдв’яних свят художниця організувала 2 аукціона, на яких зібрали майже 32 тис. грн. У якості лотів продавали дитячі картини, виготовлені руками учнів художньої школи «Арт-Село». Частину зібраних коштів художниця витратила на фарби і подарунки для дітей, решту – на придбання ліків та медичного обладнання.

Довідка:
Арт-терапія - метод психотерапії, який використовує для лікування художні прийоми і творчість, такі як малювання, ліплення, музика, кінофільми, книги, акторська майстерність, створення історій і багато іншого.

Оксана Трокоз, "Журнал Житомира"

Поділитись

Новини по темі: