19 квітня, 2024
Ми в соцмережах

«Журнал Житомира» запрошує друзів відсвяткувати Водохреще в ополонці

  • 17 січня, 2011 15:47
З кожним роком зимове купання користується все більшою популярністю у житомирян. Тож «Журнал Житомира» запрошує досвідчених моржів і новачків відсвяткувати Водохреще, купаючись в ополонці. Гарний настрій, весела компанія, гарячий чай, яскраві враження і незабутні фото гарантовані.

Дата: 19 січня
Час: 11:00
Місце: Гідропарк, станція рятувальників.
Що з собою брати:
- банний рушник
- змінну нижню білизну
- шльопанці

Історія зимового плавання пов'язана зі святом Водохреща. Після того, як Ісус Христос прийняв хрещення, вода набула особливі властивості: вона змиває гріхи і оздоровлює. Як запевняють досвідчені «моржі», купаючись у кризі 19 січня, ніколи не захворієш.

Почати готуватися до моржування можна зі щоденного обтирання і обливання прохолодною водою, кожного дня знижуючи температуру. Важливо проконсультуватися з лікарем. Зимове купання протипоказане при алергії на холод, запальних гінекологічних захворюваннях, туберкульозі, порушеній функції нирок і хворобах серцево-судинної системи.

Перед зануренням у холодну воду обов'язково слід розігріти м'язи. Для цього добре пробігтися 10-15 хвилин, обполоснутисяхолодною водою руки і вже потім поступово занурюватися з головою.

Після купання потрібно якомога швидше зняти мокрий одяг витертися насухо, розтерти шкіру, починаючи від кінцівок і рухаючись до грудей, а потім одягнутися в сухий одяг.
Протипоказання. Перед купанням не можна вживати алкоголь. Спиртне розслабляє організм, робить його вразливим. Тож зростає ймовірність застудитися.

В ополонці не відчуваєш холоду
- За одну-дві хвилини перебування в ополонці "моржі" не тільки не відчувають холоду, але й відчувають внутрішній жар, - розповідає «Журналу Житомира» художник Василь Сірик. Апрдовж 8 років він разом із робиною живе у лісі далеко від міста. Цілу зиму двічі на день купаються у крижаній воді. Кажуть, що для них це звична процедура: як умитися або почистити зуби.
- Я обожнюю ці процедури. Особливо ввечері, після трав’яної бані, - каже Вікторія Сірик. – До того ж, це вже стало звичкою.Скажімо, якщо ранок почався без купання у крижаній воді, то впродовж усього дня переслідує відчуття утоми, настрій не той.
 
Оксана Трокоз, «Журнал Житомира»

Поділитись

Новини по темі: