19 квітня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Влада
  • Депутатам Верховної Ради запропонували поміняти перший куплет гімну України

Депутатам Верховної Ради запропонували поміняти перший куплет гімну України

  • 12 січня, 2011 16:34
В Україні депутати Верховної Ради всерйоз занепокоїлися питанням заміни національного гімну країни.

Як стало відомо «Журналу Житомира», в парламенті вже зареєстрований відповідний законопроект про внесення змін до Закону України «Про Державний Гімн України». Ініціатором документа став нардеп від БЮТ Дмитро Ветвицький.

Ветвицький запропонував рядок "Ще не вмерла України Ні слава, НІ воля" замінити на "Слава Богу, в Україні є І правда, І воля, Вже нам, браття-українці, посміхнулась доля".

 - Щоразу, коли цей гімн будуть виконувати з такими словами, люди фактично будуть молитися Богу. І це піде на користь усім: і народним депутатам, і школярам, які за новим законодавством повинні співати гімн", - зазначив депутат.

Він упевнений, що запропоновані зміни будуть підтримані парламентом. "Тут не йде мова про якусь конфесію, а потрібно, щоб слово "Бог" було в гімні. Така практика використовується в гімнах багатьох країн", - додав Д. Ветвицький.

Разом з тим, за словами заступника глави Адміністрації президента, Ганна Герман назвала депутатські наміри змінити перший рядок гімну блюзнірським заняттям.

- Не можна, щоб кожне покоління, кожна політична сила, займалася зміною націоналізованих державних символів. Я категорично проти таких намірів. Судіть самі, більшості західноєвропейських країн гімн починається зі слів "Ще не вмерла ...». І ці люди свято бережуть свої герби, національні символи. Усе це частина їхньої історії, - зазначила пані Ганна Герман.

Заступник глави Адміністрації президента також відзначила, що Україна, як держава утворилося не сьогодні і навіть не вчора.

- Символ України - тризуб. Цей символ влади був ще за Князя Володимира Мономаха. І ми повинні шанувати традиції, поважати сторінки своєї історії. Ми прожили з гімном, який існує по сьогоднішній день, цілих двадцять років, з ним ми боролися проти наших ворогів, опонентів. Це наше багатство, - вважає Герман.

Нагадаємо, губернатор Житомирської області Сергій Рижук також вважає, що текст гімну України не відповідає високим цілям будівництва і розвитку української держави.

 - Ну, знайдіть з 200 країн світу хоч один гімн, де починається ода державі, ода процвітанню і розцвіту, братерству, радості і щастя - починається зі слів про смерть? А далі - про ворогів, а далі, що ми запануєм: над ким? З ким? Що? Дупа світиться! Що ти пануєш!? Ще в 1898 році поет Борис Грінченко написав відповідь Чубинському, який там по пьяні, увечері в селі Чубинському написав за годину слова для такого гімну. Для себе написав.

 - Ідеологія із самого початку, починаючи з гімну, неправильна, нікчемна. Вона веде і пхає нас у яму, а не до прогресу і процвітання., - заявив тоді Рижук.

Державний Гімн України

Поділитись

Новини по темі: