20 квітня, 2024
Ми в соцмережах

Сьогодні Житомир відзначає 104-річчя конструктора Корольова. ВІДЕО

  • 12 січня, 2011 14:34
104-річчя з дня народження Сергія Корольова, - конструктора, який почав космічну еру відзначають сьогодні у світі. Пам'ять академіка вшанують і в Житомирі - місті, де він народився.

Двері меморіального будинку-музею, будуть відкриті для всіх бажаючих. Там відвідувачам запропонують безкоштовні екскурсії а також перегляд фільмів на космічну тематику.

Сергій Корольов народився 12 січня 1907 в Житомирі в чотирикімнатній квартирі. Тоді ніхто не міг навіть уявити, що саме цей хлопчик відкриє людству космос.

Сьогодні в будиночку на вул. Дмитрівській все, як і століття тому: посуд, меблі, фотографії. Щотижня сюди приїжджають сотні відвідувачів. Усі прагнуть відчути атмосферу, де всесвітньо відомий конструктор робив свої перші кроки.

Вже більше 40 років тут щодня розповідають і про запаморочливий успіх Сергія Корольова, і клеймо «ворог народу», і роботу в так званих «шарашках», сталінські табори і золоті копальні ...

Він керував успішним запуском першого в світі супутника, який почав космічну еру. Польоти людини в космос були вершиною творчості Корольова. Конструктор замислювався і про висадку людини на Місяць і про міжпланетні польоти. Але цим планам не судилося збутися.

14 січня 1966-го, через 2 дні після святкування 59-річчя Сергій Корольов помер на операційному столі під час нескладної операції. Серце не витримало наркозу.

- Вважалося, що операція дріб'язкова - видалення поліпа на прямій кишці, - розповідає Ірина Вишневецька, завідуюча відділом культмасової роботи музею космонавтики С. П. Корольова. - А коли розрізали черевну порожнину - виявив саркому. Знадобилося додаткове оперативне втручання, додатковий, більш серйозний наркоз.

Після його смерті розвиток космонавтики завмер. Фахівці вважають, що до цих пір у світовій космонавтиці не з'явилося лідера, подібного йому. У Житомирі на честь Сергія Корольова відкрили музей, встановили пам'ятник, його ім'ям назвали військовий інститут, вулицю, майдан і навіть цілий район міста - Корольовський.

Оксана Трокоз, "Журнал Житомира"

Поділитись

Новини по темі: