29 березня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Кримінал
  • У Житомирі працівники ДАІ проводять спецоперацію: «П'яний водій - злочинець »

У Житомирі працівники ДАІ проводять спецоперацію: «П'яний водій - злочинець »

  • 10 січня, 2011 15:43
Тепер у Житомирі, сідаючи за кермо нетверезим, водій буде називатися злочинцем.

Саме під таким гучним гаслом - «П'яний водій - злочинець!» - З 1 січня 2011 року державтоінспекція почала проводити чергову операцію на дорогах Житомирської області.

Звичайно, боротьба з пияцтвом за кермом - це не випадковість, а постійна і систематична робота інспекторів ДАІ. А ось ловити п'яних водіїв в період новорічних і різдвяних свят - справа свята, оскільки власники автомобілів під час загальних свят виявляють разючу сміливість і нахабство, дозволяючи собі сісти за кермо не просто після келиха шампанського, а й кілька великих доз куди більш міцних напоїв.

Таким чином, працівники ДАІ здійснюють ряд заходів, спрямованих на «знешкодження» нетверезих водіїв: наряди дорожньо-патрульної служби чергують біля місць проведення масових заходів та відпочинку громадян, у тому числі неподалік нічних клубів, ресторанів і кафе, звідки, найімовірніше, може з'явитися нетверезий водій.

Щодоби на дорогах Житомирської області вдається зловити до півсотні п'яних водіїв. Всього за перший тиждень проведення операції таких виявлено близько 300 осіб. Згідно з нинішніми законами, за власну нерозсудливість і за можливий ризик своїм і чужими життями винуватцям доведеться виплатити штраф у розмірах від 2500 до 3400 гривень.

Можливо, не можна так категорично називати випившого водія злочинцем. Тим більше, що покарання за подібне порушення передбачається не кримінальним законодавством, а адміністративним. Поки десь на верхах сперечаються про допустимі в крові водія проміле алкоголю, статистика свідчить про інше.

За минулий рік на дорогах Житомирської області зафіксовано 136 дорожньо-транспортних пригод, що сталися з вини нетверезих водіїв. З них 28 ДТП з потерпілими, де постраждало 32 людини, а ще 5 загинуло.

У с.Троянів Житомирського району 37-річний водій автомобіля «ЗАЗ», будучи напідпитку, не впорався з керуванням, виїхав на тротуар, де збив 72-річну місцеву мешканку. У результаті ДТП жінка потрапила в лікарню, а горе-водію довелося відповідати за скоєне. Обтяжуючою обставиною цієї справи став нетверезий стан винуватця.

У Баранівському районі ще один п'яний 20-річний водій автомобіля «Форд» не втримав кермо в руках, з'їхав у кювет, внаслідок чого машина перекинулася. Водій і пасажир, який перебував у салоні, з тілесними ушкодженнями були доставлені до лікарні.

Як би впевнено не відчував себе п'яний водій, але, сівши за кермо в такому стані, він автоматично стає потенційним злочинцем. На слизьких засніжених дорогах і тверезому водієві доводиться включати максимальну пильність. А ось у одурманених алкоголем голів так явно не вийде. Звідси і перевищення швидкості, внаслідок чого водій не встигає зорієнтуватися і просто не справляється з керуванням. А ще напідпитку водій, забравшись з холоду в салон машини і включивши піч для зігріву, ризикує повністю розслабитися і заснути просто за кермом. Ось тоді трагедії вже точно не уникнути.

Шановні громадяни! Працівники ДАІ звертаються до вас з наполегливим проханням не ризикувати даремно ні своїми, ні тим більше чужими здоров'ям і життям.

Пропустивши чарку-другу, подбайте про надійне місцезнаходження свого автомобіля і прогуляйтеся пішки до місця вашого прямування. Прогулянка на морозному повітрі вам точно не пошкодить, а самі ви залишитеся осторонь від зайвих неприємностей і бід.

Прес-служба УДАІ МВС України в Житомирській області
Поділитись

Новини по темі: