26 квітня, 2024
Ми в соцмережах

З 1 січня в Україні вводиться пеня за прострочення комунальних платежів

  • 17 грудня, 2010 15:50
Верховна Рада прийняла закон, який повертає пеню за прострочення комунальних платежів. 

Всім, хто не встиг заплатити за квартиру і електроенергію з 1-го числа наступного місяця будуть нараховувати пеню в розмірі 0,1% від суми боргу за кожен день прострочення. За місяць набігає 3%, терміни нарахування пені не обмежені. 

Це правило повинне набути чинності з 1 січня.

За прийняття в цілому відповідного законопроекту 7013 (розроблений Кабінетом міністрів) проголосувало 255 депутатів при мінімально необхідних 226. 

Документ передбачає, що розрахунок і стягнення пені за несвоєчасне внесення плати за житлово-комунальні послуги здійснюється на суму заборгованості, яка утворилася, починаючи з 1 січня 2011 року. 

Згідно з пояснювальною запискою до законопроекту, через відсутність санкцій за несплату житлово-комунальних послуг підприємства ЖКГ не мають можливості застосовувати дієві заходи для зменшення заборгованості населення за спожиті послуги. 

"Проблема розрахунків населення та погашення громадянами заборгованості за спожиті комунальні послуги характерна для всіх регіонів Україні. Основними причинами такої ситуації є відсутність механізму примусового стягнення заборгованості, малоефективні заходи впливу на неплатників", - говориться в пояснювальній записці. 

Також у записці зазначається, що відновлення пені не вплине на соціально незахищені верстви населення, оскільки вони отримують субсидії і своєчасно розраховуються за спожиті послуги. 

Крім того, Рада доручила Кабінету міністрів видати людям всі борги по зарплаті до 1 квітня 2011 року. Якщо зарплату не віддадуть, рада повернеться до закону про пеню і може його скасувати.
Поділитись

Новини по темі: