27 квітня, 2024
Ми в соцмережах

Віктор Янукович - особистість 2010

  • 17 грудня, 2010 13:01
Сьогодні, 16 грудня, тижневик Корреспондент за рішучість у області консолідації влади і згортання громадянських свобод назвав Особистістю 2010 року Президента України Віктора Януковича.

У нинішньому році у редакції журналу Корреспондент вперше за кілька років не виникло жодних проблем при пошуку кандидатури на звання Особистість року.

На думку журналістів видання, ніхто за останні п'ять років не змінював уклад суспільно-політичного життя в Україні так стрімко, як це зробив новий Президент Віктор Янукович. Менш ніж за дев'ять місяців Янукович підім'яв під себе всі три гілки влади і переважно четверту - пресу, відзначає журнал.

Редакція відзначила, що визнання людини Особистістю року за версією журналу Кореспондент не означає вручення йому якоїсь зірки героя. "Ця номінація - визнання того, що переможець справляв найбільший вплив на життя країни. Ми б хотіли бути оригінальними і не називати Особистістю року Президента. Але Янукович не залишив нам вибору", - заявили в Кореспонденті.

Як пише видання, у виконавчій вертикалі Президент розширив свої повноваження, повернувши стару Конституцію. Тепер він сам призначає і звільняє прем'єра, як і всіх міністрів. У парламенті у нього лояльна більшість, яка повільно переходить у конституційну. Виросла вона за рахунок бізнесменів з опозиційних фракцій, які бажають не тільки спокійно спати, а й непогано заробляти.

Вищий орган судової влади - Рада юстиції, яка призначає і звільняє суддів, - тепер рясніє обличчами прямих підлеглих Президента, пише видання. Новий генпрокурор, як і багато інших новопризначених, - виходець з рідної для Януковича Донецької області.

Як зазначає Корреспондент, непогані результати показав Президент і на ниві згортання свобод. Вільна преса, основне завоювання помаранчевої революції, стає все менш вільною. Контент-аналіз телеканалів показує, що представників влади у випусках новин стало набагато більше, ніж ще півроку тому, а тональність їх згадок стала значно більш позитивною. З опозицією все навпаки.

Видання відзначає, що Служба безпеки України почала плутати ворогів держави з інакомислячими. Блогерів, що загрожують Президенту у себе на сайтах, почали викликати на допити. До ректорів університетів почали заглядати співробітники спецслужб для профілактичних бесід про законність масових протестів. Представників іноземних неурядових організацій стали затримувати на кордоні при намаганні в'їзду в країну.

З фронту реформ вістей поки набагато менше, пише Корреспондент. Тут Янукович запам'ятався відстороненням від влади команди Леоніда Черновецького в Києві і реанімацією інфраструктурних проектів у столиці і по всій країні. Також запустив Президент і адміністративну реформу, почавши її з скорочення держапарату. З його подачі прийняла Рада і Податковий кодекс, який попередня влада лише обговорювала багато років, знизивши податки на деякі види діяльності.

"Віктор Федорович виявився значно більш рішучим і ефективним, ніж його попередник, - пояснює головний редактор журналу Корреспондент Віталій Сич. - Правда, поки його активність зосереджена в основному в напрямку консолідації влади і згортання свобод і трохи - в області перетворень".


У минулому році Особистістю року за версією журналу Кореспондент стали відразу три людини одночасно - Арсеній Яценюк, Сергій Тігіпко та Анатолій Гриценко - як уособлення зростаючого запиту на альтернативу. У 2008-му - Віктор Балога, в 2007-му і 2005 роках - Юлія Тимошенко, в 2006-му - Олександр Мороз. У 2004-му журнал відзначив цим званням переконливу перемогу Віктора Ющенка в напружених президентських перегонах.

У 2003-му першість віддали одночасно двом політикам - Ющенку та Віктору Медведчуку, а перед цим - президенту Леоніду Кучмі.

Крім безпосередньо Особистості року, цього року журнал називає ще дев'ять осіб, які, за версією Кореспондента, зробили найбільший вплив на життя країни, і десять - на весь світ.

Двоє з них в Україні - члени Кабміну Януковича, які відзначилися більше за інших. Перший - прем'єр-міністр Микола Азаров, його номінація - Прес року. Як пише видання, для того щоб зрозуміти за що, досить поговорити з будь-яким підприємцем. Сьогодні у багатьох бізнесменів припасено мало хороших слів для прем'єр-міністра. Багато хто з них стогнуть від - як вони кажуть - небувалого тиску податкової і митниці, пише журнал.

Корреспондент пише, що факт чи то купівлі, чи то отримання міністром внутрішніх справ Анатолієм Могильовим величезного і дорогого позашляховика Cadillac Escalade показав, що не все в порядку у команди Януковича і в боротьбі з корупцією. Його іронічне звання в цьому номері - Покупець року.

Зірка YouTube Геннадій Кернес переміг у номінації Улюбленець публіки за беззаперечна перемогу на мерських виборах у Харкові. Бізнесмен Дмитро Фірташ був удостоєний звання Реваншисти року за те, що повернув собі те, про що і мріяти не міг ще рік тому. Жертвою року за версією журналу став Леонід Черновецький за звільнення з посади голови Київської міськадміністрації. Це той випадок, коли жертви доречні, відзначає журнал.

Несподіванкою року журнал назвав Олега Тягнибока за вражаючий результат на місцевих виборах. Дівчата з епатажного протестного руху Femen "дороздягались" нарешті до звання Тіла року. У 2010-му на їхні принади звернула увагу навіть іноземна преса.

Найбільш позитивні герої в році, що минає - Креативщик року Владислав Троїцький за приголомшливий за масштабом і оригінальності для України проект ГогольFest і брати Віталій і Володимир Кличко - за феноменальну непохитність, проявлену на вершині світового боксу. Вони отримали звання Надійні хлопці року.

"Називаючи Особистість року в цей раз, ми хотіли б підштовхнути наших читачів до роздумів про те, хто зробив найбільший вплив на настільки значущі події в Україні та на міжнародній арені в минулому році і, звичайно ж, запропонувати їм свій погляд", - вважає головний редактор журналу Корреспондент Віталій Сич.

Редакція також відзначила десять осіб, що зробили істотний вплив на міжнародне життя у році, що минає. Головним з них став австралійський інтернет-журналіст Джуліан Ассанж, який в прямому сенсі слова переполошив весь світ.
Поділитись

Новини по темі: