26 квітня, 2024
Ми в соцмережах

З нового року знову подорожчають горілка та цигарки

  • 14 грудня, 2010 22:21
Акцизи на алкогольні напої та тютюнові вироби з початком наступного року знову зростуть. Це передбачено проектом державного бюджету-2011.
Податковий кодекс підтверджує підвищення ставок з 1 січня 2011 року на спирт етиловий, алкогольні напої та тютюнові вироби на 6,9%, говориться в пояснювальній записці до документа. Це було визначено постановою Кабміну від 28 червня 2010 року.
Зокрема, на сигарети з фільтром акциз підвищується з 90 гривень до 96,21 гривень за 1 тис. шт.; на сигарети без фільтру - з 40,25 гривень до 43,03 гривень за 1 тис. шт. Акциз на лікеро-горілчані вироби зросте з 39,4 гривень до 42,12 гривень за 1 літр 100% спирту.
При цьому акциз на пиво залишається тим самим.
Як стверджують депутати від опозиції, це призведе до підвищення цін на сигарети до 1 грн за кожну пачку залежно від марки та наявності фільтра. Пляшка горілки подорожчає на 1,5 - 2 грн.

Продаж сигарет та алкоголю в кіосках можуть заборонити

Верховна Рада може заборонити продаж сигарет і алкогольних напоїв у малих архітектурних формах (МАФ) - кіосках, лотках, наметах і т.п. Відповідний законопроект № 7457 зареєстрований в парламенті 13 грудня 2010 року.
«Чинним законодавством заборонено споживання алкоголю в громадських місцях. Але неможливо боротися зі споживанням алкоголю, якщо в перерахованих місцях проводиться його масовий продаж», - підкреслює автор ініціативи, народний депутат від фракції Партії регіонів Андрій Пінчук.
Так, народний депутат пропонує встановити заборону на продаж алкогольних напоїв та тютюнових виробів не тільки в торгових автоматах, а й в інших стаціонарних і пересувних малих архітектурних формах, зокрема кіосках, палатках, лотках.
На думку автора змін, реалізація законопроекту сприятиме зменшенню кількості хвороб, пов'язаних з вживанням алкогольних напоїв, і кримінальних злочинів, скоєних у стані алкогольного сп'яніння, а отже - подовженню строку та поліпшення якості життя населення України.
Автор законопроекту відзначає, що майже всі підприємці, які торгують алкоголем і тютюном в малих архітектурних формах (МАФ; кіосках, палатках, лотках тощо) в тій чи іншій мірі порушують чинне законодавство.
«МАФ, за своїм визначенням, як правило не може відповідати вимогам, встановленим щодо продажу алкогольних напоїв та тютюнових виробів Законом України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв і тютюнових виробів» та Правил роздрібної торгівлі алкогольними напоями затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 30 липня 1996 № 854», - йдеться в пояснювальній записці.
Депутат також звертає увагу на те, що більшість МАФів розташовані в громадських місцях - у тому числі на зупинках громадського транспорту, в підземних переходах, біля закладів культури і відпочинку, спортивних споруд (як відомо, вживання алкоголю в цих місцях заборонено).
Разом з тим, підкреслює нардеп, згаданий Закон прямо не забороняє продаж алкогольних напоїв та тютюнових виробів у вищезгаданих місцях, обмежуючись загальної та неконкретною посиланням на заборону в «невизначених для цього місцях».
«На жаль, підприємці, що здійснюють підприємницьку діяльність у цій сфері, тлумачать цю прогалину в законодавстві як прямий дозвіл на торгівлю алкогольними напоями».
Поділитись

Новини по темі: