19 квітня, 2024
Ми в соцмережах

«Люстрація» вимагає замінити Леніна на пам'ятник русичу Житомиру. ФОТО

  • 6 квітня, 2009 10:46
  • 3

За два дні активісти громадської організації «Люстрація» зібрали більше двох тисяч підписів за демонтаж пам'ятника Леніна, що стоїть на Соборній площі м. Житомира і встановлення на його місце пам'ятника легендарному засновникові міста - русичу Житомиру.

Про це «Журнал Житомира» сьогодні повідомили в прес-службі ОО «Люстрація».
 
За словами членів «люстрації», вони були приємно здивовані, оскільки тим часом, що багато житомирян підходили і цікавилися акцією, проявили бажання поставити свої підписи і багато молодих людей.
 
Окрім збору підписів, представники організації поширювали листівки під назвою «Очистимо наше місто від ідола», де власне висловлювалася позиція громадської організації.
 
- Акція, яка відбулася в Житомирі з 31 березня по 2 квітня, планує продовжитися і в інших містах, щоправда, під ракурсами існування інших пережитків тоталітарної системи в Україні, - мовиться в повідомленні.
 
На думку голови ОО «Люстрація» Олега Осуховського: «Соборна площа Житомира є візитною карткою міста, тут завжди гуляє молодь, відпочиває старше покоління, а іноді відвідують і туристи. Скажіть мені, а яке враження може скластися у тих, хто приїжджає з-за кордону. Не дивно, що Європа нас не хоче. Поки ми не очистимо самі себе і не переродимося, доти Україна не буде сильною і соборною державою».
 

 
 
Міському голові м. Житомир Шелудченко В. Ф.
Голові Житомирської обласної ради Французу В. Й.
Голові Житомирської ОДА Забелі Ю. В.

Звернення
Житомир є одним із найстаріших українських міст (884 р.) і має дуже славну історію. Магдебурзьке право місто отримало у 1444 році. У 1651 році на північній околиці Житомира козацькі загони Івана Богуна розбили 17-тисячну армію польського князя Четвертинського, тоді ж у місті побував і Богдан Хмельницький. У 1846 році за дорученням Тимчасової комісії з розгляду древніх актів місто відвідав Тарас Шевченко.

Активними провідниками культурної революції на житомирській землі були поет А. Безіменський, драматург І. Кочерга, композитори В. Косенко, Б. Лятошинський, режисер В. Магар, фольклорист і хормейстер М. Гайдай. Під час Другої світової війни житомиряни героїчно боронили місто від гітлерівських окупантів. Сьогодні Житомир є значним промисловим та культурним центром, зокрема, за період 1957-1990 років у місті побудовані десятки промислових, транспортних, будівельних, інженерних об`єктів.

В зв`язку з цим незрозумілим видається вклад у розвиток Житомира більшовицького вождя Леніна, який на пару зі Сталіним створив найкривавіший тоталітарний режим XX століття і знищив мільйони українців.

Пам`ятник Леніну в центральній частині міста, який був зведений у 1964 році, стоїть як символ знущання більшовистсько-комуністичного режиму над українським народом та його непохитності, вседозволеності.

Незважаючи на те, що в Житомирській області демонтовано пам`ятники Леніну в 21 населеному пункті, ще в 113 населених пунктах області залишилися пам`ятники, присвячені діячам комуністичного режиму, з яких 93 пам`ятники і бюсти Леніну, одночасно в 1437 населених пунктах залишилися топонімічні назви, присвячені діячам комуністичного режиму, у тому числі - 310 вулиць і провулків Леніна.

ГО „Люстрація” вважає неприпустимим існування таких пам`яток представникам людиноненависницького режиму і вимагає першочергово вжити усіх заходів щодо виключення пам`ятника Леніну, що знаходиться на площі Соборній м. Житомир, з Державного реєстру нерухомих пам`яток, а також вжити усіх заходів щодо його демонтажу.

З повагою Голова правління ГО “Люстрація” Олег Осуховський









Поділитись

Новини по темі:

Комментарии

LUSTRATION
19 квітня, 2009 5:15:18

СТОП МОСКАЛІ- ЛЮСТРАЦІЯ ІДЕ! WWW.LUSTRATION.ORG.UA

Русич
24 квітня, 2009 3:28:09

Русич Житомир проти Леніна: Хто кого? <p> http://blog.i.ua/user/2041530/245841/

Neophyte
9 травня, 2009 15:17:34

Москалі тут ні до чого - у них і своїх проблем вистачає із нагальними змінами. І я певен, що ідею демонтажу споруди підтримають всі ідейно-орієнтовані люди, незалежно від пашпорту.