26 квітня, 2024
Ми в соцмережах

Цигани «розвели» житомирянку-пенсіонерку на 18 тис. гривень

  • 25 лютого, 2009 15:07
На Житомирщині, схоже, знову з’явилася група гастролюючих теренами Житомирської області ромів. Як повідомляє «Журналу Житомира» Ольга Номерчук, 23 лютого вони засвітилися в Чуднівському районі.

Про їхній візит до с. Кілки дізналися у районному відділку міліції з повідомлення про те, що близько першої години дня до будинку 68-річної місцевої жительки зайшли дві невідомі жінки ромської зовнішності. Звертаючись до господарки, візитерки нічого нового не вигадували, скориставшись лише старою, наче світ, схемою «зняття порчі». Поки одна з них, у повному розумінні слова, «забивала баки» літній жінці, розповідаючи про страшне закляття, що лежить на її будинку та й на усій родині, друга швидким поглядом оглядалась навколо, визначаючись, певно, де знаходиться схованка з грошима.

Так чи інакше, але «добродійки», що завітали до обійстя господині, щоб врятувати нещасну від неминучого лиха, замість «порчі» зняли з неї ще майже 13 тисяч гривень та 600 доларів США грошових збережень. Обдурена жінка навіть схаменутися не встигла, як залишилася сам-на-сам з «порчею» без жодної копійки. Пройдисвітки ж ніби розтанули у повітрі посеред сільської вулиці. А безпорадній господарці нічого не залишалось, як сповістити про своє нещастя до міліції.

Діють пройдисвіти майже завжди однаково, проте відпрацьовані схеми й досі залишаються актуальними та дієвими, не зважаючи на свою популярність. Циганки заходять до помешкання своєї жертви під різними приводами, і тільки-но відкриваються двері, починають викидати фокуси з єдиною метою – відволікти увагу господарів. Мало кому вдавалося відслідкувати, коли саме і яким чином із будинку зникають гроші та цінності. Жодна циганка не видасть свою напарницю.

Як розповідає заступник начальника управління карного розшуку УМВС України в Житомирській області Микола Душенківський, розкрити правоохоронцям скоєнні ромами шахрайства чи крадіжки, а тим більше затримати самих винуватців, доволі важко по ряду об’єктивних причин. І найголовніша з них полягає у тому, що роми сьогодні пересуваються територією як окремої області, так і в цілому країни, чи то своїм автотранспортом, а чи користуються послугами таксі. І якщо їхні прикмети та прикмети автомобіля, на якому вони приїхали до потенціальної жертви, ні потерпілі, ані хто інший з можливих свідків скоєння злочину, не запам’ятають, то відшукати та затримати зловмисників практично неможливо.

Значну роль у розкритті шахрайств, скоєних особами ромської зовнішності, відіграє своєчасне надходження інформації від населення, особливо в сільській місцевості. Негайне інформування міліції про появу в населеному пункті невідомих осіб або транспорту значно збільшує шанси працівників міліції затримати шахраїв.

Шановні громадяни! На жаль, на сьогоднішній день не існує ніякого захисного еліксиру, ані механічних засобів, які б вберегли нас з вами від шахраїв, окрім власної обережності та розсудливості. Головна наша помилка у тому, що ми чомусь починаємо довіряти зовсім незнайомим людям. А тим більше ромам, про яких стільки вже сказано, що вони на сьогоднішній день є найлегендарнішими шахраями.

Щоб не стати жертвою шахраїв, запам’ятайте найпростіші правила:

Ні в якому разі не впускайте до своєї оселі осіб ромської зовнішності та нізащо не встановлюйте з ними контакт. Не реагуйте на будь-які їхні прохання, як от „переповити дитину”, „напитися води”, „зняти порчу”, „поворожити” і таке інше. Не слід забувати, що, відкриваючи двері вашої домівки незнайомцям, ви автоматично наражаєтесь на небезпеку.

Завжди будьте розумнішими за шахраїв. Не дозволяйте втягнути себе у подібні та інші історії.

Якщо на вашій вулиці з’явились незнайомці, поведінка яких викликає у вас підозру, запам’ятайте або запишіть їхні прикмети, марку автомобіля, на якому вони приїхали, а також його колір та номерний знак. Це допоможе правоохоронцям в подальшому відшукати можливих зловмисників.

І ще одна важлива річ: подбавши про те, щоб у вас завжди був зв'язок із батьками, які проживають одиноко у сільській місцевості, не забудьте ввести у телефонну книгу мобільного засобу зв’язку номер телефону міліції, та розкажіть, як ним скористатися.
Поділитись

Новини по темі: