25 квітня, 2024
Ми в соцмережах

Як правоохоронці Житомира боролися із сімейними дебоширами

  • 11 грудня, 2008 10:06
Потяг до насильства – доля слабких людей. Адже насильство – перш за все приниження жертви, зведення її до свого рівня і нижче: тільки таким чином насильник, який просто не в змозі „піднятися” самостійно, перестає хоча б на деякий час почувати себе у чомусь обмеженим...

З 25 листопада по 10 грудня поточного року на території Житомирщини, як і по всій Україні, тривала Всесвітня акція «16 днів проти гендерного насильства», спрямована на привернення уваги до проблем насильства в сім’ї, а також активізації діяльності державних структур і громадських організацій щодо запобігання насильству, захисту прав жінок в Україні та формування ненасильницької ідеології в суспільстві.

В рамках проведення акції з метою протидії всім формам насильства, а також забезпечення прав людини загалом органи та підрозділи внутрішніх справ Житомирщини вживали додаткових заходів щодо попередження злочинних проявів, які виникають у результаті протиправного розв’язання сімейних конфліктів між правопорушником та потерпілим. До їх проведення було залучено близько 600 міліціонерів з числа працівників служб дільничних інспекторів, карного розшуку, кримінальної міліції у справах дітей та інших підрозділів.

Слід зазначити, що елементарна неповага один до одного, що породжує сімейні конфлікти з елементами будь-якого насильства, частенько призводить до непоправних наслідків. Під час проведення профілактичних заходів працівники міліції розкрили 2 вбивства та 5 випадків спричинення тяжких та середньої тяжкості тілесних ушкоджень. Усі вони скоєні на побутовому ґрунті.

За словами заступника начальника відділу УГБ УМВС України в області Володимира Мазарчука, за цей же період міліціонери здійснили 175 виїздів на сімейні конфлікти, з яких 36 повідомлень не знайшли свого об’єктивного підтвердження. За виявленими фактами особам винесено офіційні попередження про неприпустимість вчинення насильства в сім’ї. Сімейним дебоширам, які не виправили своєї поведінки після отримання офіційних попереджень винесено 5 захисних приписів. Загалом же до адміністративної відповідальності притягнуто 1022 особи, у тому числі відносно 20 батьків або осіб, що їх замінюють, за невиконання ними обов’язків щодо виховання дітей та відносно ще 7 дорослих за доведення неповнолітніх до стану сп’яніння.

Заходи, що вживаються працівниками міліції щодо попередження насильства в сім’ї, полягають у постійному контролі за підобліковими особами та проведенні з ними профілактичних бесід. Не зайвим буде ще раз звернутися до обох конфліктуючих сторін: найкращий спосіб профілактики будь-якого насильства – не принижувати оточуючих, за будь яких обставин. Саме з принижених, слабких, з часом виростають жорстокі, відчайдушні, безрозсудні насильники! І вже якщо ви не хочете появи чи продовження проявів насильства у власній сім’ї – поважайте один одного. Тоді ні в кого з вас не буде потреби доводити свою значимість шляхом приниження інших.

ВЗГ УМВС України в Житомирській області
Поділитись

Новини по темі: