16 квітня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Кримінал
  • Посадови особи ВАТ "Полісся" не виплачували зарплатню працюючим

Посадови особи ВАТ "Полісся" не виплачували зарплатню працюючим

  • 5 грудня, 2008 9:32
За втручання прокуратури Житомирської області виплачено 20,1 млн грн заборгованої зарплати. Про це кореспондентові УКРІНФОРМу повідомили сьогодні в прес-службі прокуратури області.

Всього за результатами вжитих прокурорських заходів у сфері нагляду за додержанням законодавства про оплату праці за 11 місяців цього року порушено 54 кримінальні справи, принесено 38 протестів, внесено 315 подань та приписів, за результатами розгляду яких до відповідальності притягнуто 162 посадові особи.

На жаль, за словами старшого прокурора відділу прокуратури області Ольги Степаницької, стовідсотково позбутися заборгованості поки що не вдалося. Лише економічно активні підприємства області заборгували своїм працівникам понад 15 мільйонів гривень.

"Схоже, навіть кримінальна відповідальність за порушення конституційних прав громадян не зупиняє окремих керівників накопичувати все нові й нові борги. Відтак органи прокуратури вимушені проводити постійні перевірки по виявленню порушення законодавства про своєчасну виплату зарплати на усіх підприємствах регіону", - зауважила Ольга Степаницька.

До речі, в ході однієї з чергових перевірок прокурором Ємільчинського району встановлено, що з вини посадових осіб ВАТ "Полісся" з травня по вересень поточного року підприємство не виплачувало зарплатню працюючим та звільненим працівникам. У результаті накопичився борг у розмірі понад 76 тисяч гривень. Проти посадових осіб порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 175 (невиплата заробітної плати) Кримінального кодексу України.

Крім того, почастішало фактів виплати найманим працівникам заробітної плати "у конвертах". Нещодавно прокурором Брусилівського району проти приватного підприємця та службових осіб обного із товариств з обмеженою відповідальністю порушено кримінальну справу за ч. 1 ст. 172 (грубе порушення законодавства про працю) Кримінального кодексу України. Посадовці використовували найману працю працівників без оформлення трудових угод та відповідної сплати податків й інших обов'язкових платежів до Фондів соціального страхування.

Наразі ведеться досудове слідство.
Поділитись

Новини по темі: