25 квітня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Кримінал
  • Злочинна група займалась незаконними операціями з автомобілями в Житомирі. ФОТО

Злочинна група займалась незаконними операціями з автомобілями в Житомирі. ФОТО

  • 14 листопада, 2008 9:25
Працівники УБОЗу Житомирщини викрили злочинну групу, що займалась незаконними операціями з автомобілями.

Як повідомили «Журналу Житомира», четверо житомирян віком від 30 до 47 років, заснували в Житомирі умовну «кредитну спілку» та пропонували фінансову допомогу у вигляді позики всім бажаючим з єдиною умовою: гарантією повернення коштів повинна стати застава автомобіля. Мінімум документів для отримання необхідної суми грошей та миттєвість надання послуг – цілком вигідний набір атрибутів, що сприяли відсутності проблем з клієнтами.

Займаючись певною справою та потребуючи нових капіталовкладень, людина, як правило без вагань, погоджувався на прийнятні, на перший погляд, умови. Заради справедливості, слід зазначити, що допомога пропонувалась далеко не всім. Серед потенційних клієнтів ділки обирали власників найбільш престижних іномарок, хоча й не гребували вітчизняними, однак новими авто. Саме ця обставина гарантувала успіх майбутньої справи, заради якої, власне, і створювалась умовна «кредитна спілка». Під заставою представники фірми мали на увазі оформлення нотаріального доручення на право керування та розпорядження автомобілем, про що власники дізнавались лише згодом. Необхідні документи обов’язково нотаріально посвідчувались.

Про подальшу долю машин більшість господарів так і не дізналась.

Як повідомив «Журналу Житомира» начальник управління по боротьбі з організованою злочинністю УМВС України в Житомирській області Едуард Федосов, наступним етапом діяльності членів спілки була реалізація автомобіля, при чому в окремих випадках від моменту отримання позики людиною, до продажу його власності проходило не більше трьох днів.

Вивчення ринку попиту та відповідна пропозиція, доповнена цілком прийнятною ціною, зумовлювала безперечний успіх.

Наприклад, «Mazda 6», вартість якої складає близько 40 тис. доларів США, була продана фактично за півціни. Потенційного покупця переконували у нагальній і терміновій потребі в грошах – цілком ймовірне пояснення. Сама ж угода виглядала приблизно так. У приватних нотаріусів Житомирської та Рівненської області від імені перших власників оформлялись фіктивні доручення на інших осіб, які разом з документами на авто, давали можливість його продати.

Наразі працівники УБОЗу встановили причетність членів «спілки» до продажу шахрайським способом понад 30 автомобілів, кошти за які ними були привласнені.

Вимоги справжніх власників щодо одержання машин після повернення суми позики, до речі, вона, як правило, складала 30-40 відсотків (в окремих випадках і менше) реальної вартості транспортного засобу, просто не приймались. «Кредитна спілка» змінювала як місце розташування, так і представників, які, звичайно, стверджували, що вперше зустрілися з позичальниками. Додам, що серед жертв власники таких престижних авто, як BMW (2008 року), Toyota Prado і Land Cruiser, Mersedes, Lexus, Mazda, Audi та інші.

11 листопада слідчим управлінням УМВС України в Житомирській області порушено кримінальну справу за ч.2 ст. 358 (Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, їх збут, використання підроблених документів), ч. 3 ст. 190 (Шахрайство) Кримінального Кодексу України. Два учасники злочинної групи затримані в порядку ст. 115 (Затримання слідчим підозрюваного у вчиненні злочину) Кримінально-процесуального Кодексу України.

У ході проведених обшуків та виїмок вилучено 14 автомобілів, які були реалізовані за підробленими нотаріальними дорученнями, 15 тисяч доларів США та 40 тисяч гривень, а також документи, що підтверджують злочинну діяльність (нотаріальні доручення, техпаспорти на автомобілі тощо).

Працівники міліції вживають заходів щодо затримання інших учасників групи та встановлення всіх обставин.



















Поділитись

Новини по темі: