28 березня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Культура
  • Презентація книги "Поляки в етнополітичних процесах на землях України в ХХ столітті" відбулася у Житомирі

Презентація книги "Поляки в етнополітичних процесах на землях України в ХХ столітті" відбулася у Житомирі

  • 13 листопада, 2008 9:46
Презентація книги "Поляки в етнополітичних процесах на землях України в ХХ столітті" відбулася у Житомирі.

Автор видання - доктор історичних наук Олег Калакура - презентував книгу в рамках проведення у Житомирському державному університеті імені І.Франка круглого столу, присвяченого 90-й річниці Незалежності Польщі. Його дослідження грунтується на великій кількості джерел. Науковцю вдалося опрацювати великий пласт документів із центральних архівів Києва, Варшави, Російської Федерації, низки обласних архівів України і Житомирського обласного архіву зокрема.

Як зазначив Олег Калакура, оригінальність книги в тому, що сучасна історична наука направлена на персоніфікацію історії, на гуманітарний підхід. "Ми спробували показати не історію етносу чи польського руху загалом, а дати конкретні приклади на конкретній історії людини. Ми спиралися на факти, які вдалося знайти у справах реабілітованих поляків в архіві Служби державної безпеки", - зауважив дослідник. За його словами, чисельність української полонії упродовж ХХ століття скоротилася майже вдесятеро: з-понад 1 мільйона 300 тисяч до 144 тисяч за даними останнього перепису. Українська полонія тільки у міжвоєнний період втратила до 200 тисяч осіб (голод, репресії, великий терор 1933-38 років, примусове виселення до Казахстану та Сибіру).

"Власне, цю правду ми намагалися донести до читача - правду про трагедії, пов'язані з голодомором і репресіями. Ми також не могли уникнути конфронтації між українцями та поляками в ході другої світової війни. Але ми також повинні розповісти й про сьогодення - період відродження та пробудження полонійного руху", - зауважив науковець.

Дослідник вважає, що потрібно продовжити публікацію подібних документальних книжок і збірок, тому що нове покоління не розуміє суті тоталітарного режиму і усієї складності історії України й українських поляків зокрема.
Зберегти
Поділитись

Новини по темі: