28 березня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Кримінал
  • Права осиротілих дітей грубо порушуються Житомирськими чиновниками

Права осиротілих дітей грубо порушуються Житомирськими чиновниками

  • 2 листопада, 2008 12:53
Прес-служба прокуратури області повідомляє, що житлові та майнові права осиротілих дітей грубо порушуються не злочинцями, а безпосередньо тими установами, які мали б пильно стежити за забезпеченням законності.

Як наслідок - із 395 вихованців інтернатних закладів системи освіти, які мають право на отримання пенсії у разі втрати годувальника, фактично ї отримують лише 326, ще стосовно 15 дітей справи знаходяться в органах Пенсійного фонду.

Права 57 дітей – сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування на пенсійне забезпечення порушуються. Із 584 дітей вказаних закладів, на користь яких є судові рішення про стягнення аліментів, фактично їх отримують лише 88.

 Не мають власного житла і не поставлені на квартирний облік 228 вихованців інтернатних закладів системи освіти, 69 – які перебувають у прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу, 65 – під опікою та піклуванням.

Внаслідок бездіяльності органів опіки і піклування, служб у справах дітей, сироти не отримують кошти за оренду отриманих у спадщину земельних паїв, які використовують сільгосппідприємства. На усунення вказаних порушень міськрайпрокурорами внесено понад 35 документів прокурорського реагування.

 Наприклад, прокурором Червоноармійського району встановлено, що в червні 2007 року Василь та Мирослав набули статусу дітей – сиріт, у зв’язку зі смертю матері, за якою на праві власності рахувалася земельна ділянка розміром 2,2 га вартістю 8,5 тис. грн. та майновий пай на суму майже 6 тис.грн. Виконавчим комітетом Очеретянської сільської ради, як органом опіки і піклування, не вживалися заходи щодо оформлення на дітей права власності на зазначене майно,  опіка над ним не встановлювалася. Аналогічні порушення допущені виконавчим комітетом Стрибізької сільської ради щодо дитини – сироти Талько. На вказані порушення прокурором району внесено документи реагування, оформляється спадщина на дітей.

Прокурор Малинського району поточного року до органів опіки і піклування вніс 10 приписів з вимогою усунення аналогічних порушень, за наслідками розгляду яких 2 дитини вже отримали свідоцтва про право на спадщину за законом.

Прокуратурою м. Житомира встановлено, що виконавчий комітет Житомирської міської ради не здійснює контроль за виконанням прийнятих ним рішень про надання дозволів батькам на укладення угод щодо продажу житла та іншого майна, належного дітям. Як правило, контроль за виконанням вказаних рішень покладається на службу у справах дітей, яка не перевіряє збереження майнових прав неповнолітніх  при купівлі – продажу житла, використання коштів, виручених від продажу належного дітям майна тощо.

Виявлено факти відчуження батьками житла, що частково належить їх неповнолітнім дітям, з подальшою реєстрацією права власності на новопридбане лише за батьками, внаслідок чого діти позбавляються права власності на свою частку.

У вересні поточного року прокурором Малинського району заявлено позов про визнання недійсним договору купівлі – продажу житлового будинку в інтересах двох неповнолітніх Максима та Романа, до їх батьків. Відповідачі, продавши житловий будинок в с. Пиріжки Малинського району, частки в якому належали дітям, право власності на новопридбане житло у м. Малин оформили лише на батька.

Лише прокуратурою цього району  поточного року на захист житлових прав дітей заявлено 11 аналогічних позовів, з яких на даний час судом розглянуто 5 з винесенням ухвал про припинення провадження по справах, у зв’язку з фактичним поновленням порушених житлових прав дітей (в ході розгляду справ недобросовісні батьки відчужували на користь своїх дітей частки житла необхідної площі), поновлено права 5 дітей, на їх користь відчужено житлові частки на загальну суму 74 тис. грн.

Прокурором  Ружинського району заявлено позов в інтересах малолітніх дітей Олексія та Андрія, 1991 р.н., про визнання недійсним договору купівлі – продажу 4/6 частини житлового будинку. Позов задоволено у повному обсязі, право власності дітей на майно та житло поновлено. На усунення порушень законодавства з питань відсутності належного контролю за дотриманням житлових прав дітей, внесено подання голові райдержадміністрації.

Прокурорами Володарсько – Волинського та Ємільчинського районів опротестовано рішення виконавчих органів сільських, селищних рад про надання дозволу батькам на відчуження житлових приміщень від імені неповнолітніх, оскільки вони прийняті за відсутності відповідних документів, які свідчать про дійсність наміру на придбання  для дітей іншого житла та забезпечення у ньому права власності останніх на частку, не меншу проданої.

Не забезпечено належне виконання повноважень, передбачених  ст. 245 Сімейного кодексу України, щодо захисту житлових і майнових прав вихованців, керівниками закладів, де утримуються діти – сироти та діти, позбавлені батьківського піклування. Наприклад, у Вишевицькій спеціальній загальноосвітній школі – інтернаті у січні 2008 року з ощадної книжки учениці школи, на якій накопичувалася призначена їй пенсія по інвалідності, батько дитини, будучи разом з дружиною у грудні 2007 року позбавлений батьківських прав, зняв  2500 грн. і витратив їх на свої потреби. За встановленим фактом (29.09.08 ) прокурором Радомишльського району порушено кримінальну справу за частиною 1 ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України.

Водночас адміністрацією школи не вживалися заходи щодо повернення належних дитині коштів. На виявлені порушення прокуратурою району внесено подання директору навчального закладу.

Ці факти на міжвідомчій нараді повідомив перший заступник прокурора області Анатолій  Чумаченко.

У цілому за наслідками проведених органами прокуратури перевірок поточного року порушено 2 кримінальні справи, розглянуто із вжиттям заходів 59 подань і приписів, опротестовано 44 незаконних правових акти, в інтересах дітей пред’явлено 24 позови, до дисциплінарної відповідальності притягнуто 15 посадових осіб, дітям відшкодовано  110 тис. грн.
Поділитись

Новини по темі: