29 березня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Житомир
  • Cитуація з виплатою зарплати на підприємствах Житомира критична - Черненко

Cитуація з виплатою зарплати на підприємствах Житомира критична - Черненко

  • 16 жовтня, 2008 17:10
Житомирська обласна комісія визнала ситуацію з дотриманням законодавства з оплати праці на підприємствах Житомира критичною.

Як повідомили «Журналу Житомира», 15 жовтня відбулося чергове засідання обласної комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат.

Заступник голови облдержадміністрації Микола Черненко зазначив, що місто Житомир залишається самим проблемним у вирішенні питань погашення боргів із виплати заробітної плати. У місті зосереджено більше половини відповідної суми боргу по області – станом на 1 вересня це 8,9 млн.грн.

Станом на 1 вересня 2008 року борги із виплати заробітної плати мали місце на 38 економічно активних підприємствах міста. По області в цілому кількість підприємств-боржників, які мають таки борги за рахунок власних коштів становила за статистичними даними 60 одиниць. Якщо по області в цілому кількість таких боржників зменшилася з початку року на 19 одиниць, то у місті Житомирі – зросла на 23 одиниці.

Із 4490 штатних працівників, яким несвоєчасно виплачується заробітна плата, 3378 або 75% – мешканці Житомира. Питома вага таких працівників становить майже 4% їх середньооблікової штатної чисельності, що більш ніж вдвічі перевищує аналогічний показник по області.

"За цими цифрами стоять долі майже 3400 сімей житомирян, які позбавлені державного захисту своїх конституційних прав на своєчасну оплату праці," - наголосив заступник голови облдержадміністрації Микола Черненко.

Обласна комісія з питань погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат визнала ситуацію з дотриманням законодавства з оплати праці на підприємствах міста Житомира критичною. Рішенням комісії Житомирському міськвиконкому запропоновано:

  • спільно з керівниками підприємств-боржників у двотижневий термін розробити план конкретних заходів щодо погашення боргів із виплати заробітної плати і страхових внесків до Пенсійного фонду та недопущення їх виникнення у подальшому;
  • забезпечити на належному рівні претензійно-позовну роботу підприємств комунальної власності щодо стягнення дебіторської заборгованості;
  • спільно з державною податковою інспекцією і управлінням Пенсійного фонду району забезпечити контроль за відповідною сплатою податку з доходів фізичних осіб і внесків до Пенсійного фонду при виплаті заробітної плати усіма підприємствами;
  • ініціювати у встановленому порядку порушення справ про банкрутство підприємств, які призупинили свою діяльність і не погасили борги із виплати заробітної плати, використовуючи можливості, передбачені ст.52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом";
  • відповідно до ст. 34 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" забезпечити на території міста належний контроль за виконанням колективних договорів і угод, у тому числі в частині забезпечення своєчасної виплати заробітної плати працівникам.

Довідково: Упродовж поточного року сума боргу на економічно активних підприємствах Житомира зросла на 4,1 млн.грн. або у 6 разів, у тому числі у серпні - на 1,6 млн.грн. або майже наполовину і за статистичними даними на 1 вересня 2008 року становила 5 млн.грн. За оперативними даними міськвиконкому упродовж вересня заборгованість зросла ще майже на 200 тис.грн. і становитиме на 1 жовтня 5,2 млн.грн.

Майже 65% зазначеної заборгованості (3,3 млн.грн.) утворилося на підприємствах комунальної власності міської ради. Коло цих підприємств формують 12 житлово-комунальних підприємств та Житомирське трамвайно-тролейбусне управління.

Поділитись

Новини по темі: