25 квітня, 2024
Ми в соцмережах

Сьогодні – день Покрову Пресвятої Богородиці

  • 14 жовтня, 2008 14:59

Сьогодні православні християни відзначають одне з 12 найважливіших церковних свят року - Покрову Пресвятої Богородиці.

Покрова пресвятої Богородиці святкується Святою Російською Православною Церквою 14 жовтня по новому стилю.

За переказами, початок святу поклало подія, яка відбулася у 910 році в Константинополі, у Влахернському храмі, де зберігалися риза Пресвятої Богородиці, головний покрів і пояс. У той час Константинополь був обложений сарацинами.
 
У недільний день, під час цілонічного пильнування, коли храм був переповнений людьми, святий Андрій, Христа ради юродивий, о четвертій годині ночі, піднявши очі до неба, побачив Пресвяту Богородицю, що йшла по повітрю, осяяну небесним світлом і оточену Ангелами і сонмом святих.
 
Святий Хреститель Господній Іоанн і святий апостол Іоанн Богослов супроводжували її. Преклонивши коліна, Пресвята Діва почала із сльозами молитися за християн і довгий час перебувала в молитві, потім, підійшовши до престолу, продовжувала свою молитву, закінчивши яку, зняла з голови покривало і распростерла його над людьми, що молилися в храмі, захищаючи їх від ворогів видимих і невидимих. Пресвята Владичиця сяяла небесною славою, а покрив в руках Її блищав "паче променів сонячних", наголошується в православній літературі.
 
Покрова Пресвятої Богородиці вважається символом захисту, заступництва і утіхи, молитви про порятунок миру від знегод і страждань. Цього дня віруючі просять у Цариці Небесного захисту і допомоги. Цей захист дає розпростертий омофор Богородиця.
Поділитись

Новини по темі: